Svi znamo zašto bi žuti sneg trebalo izbegavati u širokom luku, ali sada stižu upozorenja naučnika da i beo sneg može biti podjednako opasan.

Kako pokazuje najnovija studija objavljena u žurnalu “Environmental Science: Processes & Impacts”, sneg predstavlja pravi upijač čak i za najsitnije čestice zagađenja, a naročito onih iz izduvnih gasova, tako da kad liznete grudvu, vi kao da ste olizali auspuh.

Zagađenje vazduha je ubica, koji godišnje ubije na milione ljudi koji su udahnuli otrovne, a nevidljive čestice. Nažalost, te čestice se ne razlažu u vazduhu, već se lepe za sve na šta naiđu, a to uključuje kompletno naše životno okruženje, a naročito sneg.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Tim naučnika iz Kanade istraživao je koliko se toksičnih čestica uhvati na sveže napadalom snegu, za samo sat vremena. Kako su pokazali njihovi testovi, sneg upija bukvalno sve otrove: ugljen-monoksid, benzen, toluen, etil-benzen, ksilene

Foto-ilustracija: Foter/ fotologic

Foto-ilustracija: Foter/ fotologic

Izvor: (Telegraf.rs / IFLS)

Rumunski univerzitet iz Transilvanije objavio je rezultate studije o tome da li je i pod kojim uslovima bezbedno jesti sneg.

Prema rezultatima istraživanja, bezbedno je jesti sneg koji je „star“ pola dana.

Ištvan Mate sa Univerziteta u Transilvaniji, rekao je za AP da je bezbednije sneg jesti tokom hladnijih meseci, ali da to nije bezbedno ako je sneg „star“ već dva dana.

Saznajte i Kako nastaje sneg?

Naučnici, koji su sproveli eksperiment, sakupljali su sneg iz parka i kružnog toka u centralnom delu Rumunije u januaru i februaru prošle godine i potom ga stavili u sterilne, hermetički zatvorene kutije.

Potom su pokušali da u snegu razviju bakterije. Posle jednog dana, razvilo se pet bakterija po milimetru u januaru, dok je u februaru njihov broj povećao četiri puta.

Izvor: Tanjug