Tržište radne snage se svakodnevno menja. Nekada je, na tržištu radne snage, bila velika tražnja za određenim profilima kojih danas ima i previše. Pre svega se misli na pravnike i ekonomiste pa i lekare i nastavnike. Ali zato su danas tražena pojedina zanimanja koja u prošlosti i nisu bila toliko zastupljena, pre svega programeri, knjigovođe, grafički dizajneri ili radnici u salonu lepote.

Programiranje je jedno od najtraženijih zanimanja u eri digitalizacije i kompjuterizacije svakog segmenta našeg života, ne samo kod nas već i u svetu. Tako je sve više primera da se, posebno mladi ljudi, iako nisu završili Elektrotehnički fakultet, odlučuju na usavršavanje iz oblasti programiranja. Za hiljadu do dve hiljade evra možete završiti višemesečni kurs Java programiranja te se sa svoje dosadašnje profesije prebacite na programiranje i kreiranje android ili ios aplikacija ili upravljanje kompjuterskim mrežama. Zarada može biti veoma dobra.

Kurs za knjigovođu košta od par stotina do hiljadu evra i traje nekoliko meseci. Ne možete biti „Ovlašćeni računovođa“, ali vođenje knjiga kafićima, buticima ili manjim restoranima brze hrane može vam doneti zaradu i preko hiljadu evra. Ono što je posebna prednost je da se, za razliku od prošlih vremena, svo knjigovodstvo radi na računaru u specijalizovanom programu pa je sam posao knjigovođe pojednostavljen i olakšan.

Grafički dizajneri takođe su na ceni, ali za ovu oblast morate ipak imati kreativne predispozicije. Kao u prethodna dva zanimanja, potrebno je da uložite u sebe i svoje usavršavanje  kao i u kvalitetnu kompjutersku opremu.  Sve je više frilensera dizajnera koji sami određuju svoje radno vreme i rade na projektima za koje ih angažuju druge kompanije. Naravno pored usavršavanja potrebni su vam i kontakti kompanija kako biste pokazali svoju kreativno umeće. Ko zna, možda vas zaposle i za stalno.

Pored ovih zanimanja, građevinari, majstori, krojači, maseri, kozmetičati i frizeri takođe mogu imati lepu zaradu ukoliko se potrude. Kursevi su još jeftiniji pa ukoliko vam je muka svog dosadašnjeg posla, eto prilike da se prekvalifikujete i započnete neki svoj poslić i budete sami sebi gazda.

Jedna od dobrih stvari kapitalizma je što imate mogućnost da se bavite i poslovima koji nemaju vezu sa vašim obrazovanjem ili dosadašnjim iskustvom. Poslodavci se više ne drže striktno diploma već žele da vide kako radite. Ukoliko se pokažete dobro na nekom poslu i ne zanima ih da li ste završili školu za to ili ste se usavršavali putem kursa. Pre svega se ceni znanje i umeće. Čak vam u tome može pomoći i država koja preko Nacionalne službe za zapošljavanje nudi razne kurseve i mogućnost prekvalifikacije.

Ako, ne daj Bože, ostanete bez posla ili vam je muka dosadašnjeg, ne očajavajte. Skupite hrabrost, uložite u svoje znanje i promenite profesiju. Možda ste baš za to posebno talentovani. A kad radite ono što volite, sve je lakše.

Autor: Srđan Mrđa, ekonomista

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay