Pozorišna trupa „URA“ odigraće predstavu „Dar” Milene Đorđević u AKUD „Branko Krsmanović” (Balkanska 4), 28. januara 2018. godine u 20 časova.

Komad „Dar” prikazuje dečaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a publiku podsetiti na smisao ljudskog postojanja na svetu. Predstava na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način podseća gledaoce da u životu treba usporiti i posvetiti pažnju onima do kojih nam je stalo, a da je trenutak ono što život ćini lepšim i da ga ne smemo propuštati.

Predstava „Dar” je druga u nizu u izvođenju i produkciji pozorišne trupe URA. Milena Đorđević, glumica Narodnog pozorišta, idejni je tvorac projekta „Dar“ koji se bavi autizmom, inkluzijom, a na neki način i ostalim vidovima posebnosti i invaliditeta. Miloš Đorđević, glumac u stalnom angažmanu Narodnog pozorišta u Beogradu, svoju prvu profesionalnu režiju je potpisao upravo u ovoj predstavi, a za nju je nagrađen i priznanjem “Miroslav Belović” za najbolju režiju.

U predstavi „Dar” igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić, Zorana Bećić i Jelena Ćuruvija. Komad je režirao Miloš Đorđević, kostime je osmislila Vanja Popović, dizajn tona potpisuje Jovan Četa, a grafički dizajner je Andrea Sunturlić.

Predstava je humanitarnog karaktera, a ulaznice za izvođenje koje je zakazano za 28. januar možete rezervisati putem broja telefona 0641834383 ili porukom na Fejsbuk stranici AKUD „Branko Krsmanović”

Predstava „Dar” je do sada gostovala u Kragujevcu, Šapcu, kao i na pozorišnim festivalima u Aranđelovcu i  Sarajevu. Pozrišna trupa URA je od 23. do 26. novembra ove godine boravila na turneji u Crnoj Gori, a početkom decembra je igrala u Nišu i Pirotu.

Inače, komad „Dar” je premijerno izveden 10. decembra  2014. godine, čime je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Gledaoci su nakon premijere imali priliku da se u okviru tribine informišu o poremećajima iz spektra autizma iz perspektive stručnjaka, roditelja i učitelja. Pored autora i glumaca, na tribini su učestvovale i Snežana Babović Dimitrijević, defektološkinja, Natalija Lazić, roditelj, i Nataša Vasić, učiteljica.

Predstava „Dar” predstavlja prvu fazu šireg projekta kojim su obuhvaćene četiri faze:

  • pozorišna predstava o životu porodice koja ima dete u stanju autizma;
  • tribina koja se održava nakon odigrane predstave i koju vode stručnjaci (lekari koji se bave ovom oblasti, učitelji koji su završili obuku za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, članovi Udruženja roditelja dece s autizmom), uz učešće glumačke ekipe predstave;
  • seminari za obuku nastavnika i svih zainteresovanih za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, sa ciljem socijalnog uključivanja i umrežavanja svih institucija koje se bave ovim problemom;
  • autorski niskobudžetni igrani film po prilagođenom tekstu predstave, koji bi nastavio svoj nezavisni život i putem festivala i drugih vidova prikazivanja upoznavao širu javnost sa ovom temom.

Projekat se realizuje sa ciljem demarginalizacije kako osoba u stanju autizma, tako i osoba sa drugim smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom uopšte, ali i demarginalizacija njihovih porodica; edukacija i informisanje publike kroz dramsku i filmsku formu i podizanje svesti javnosti o ovom specifičnom problemu; kao i inkluzija svih u zajednički život.

Više o predstavi „Dar” saznajte na sajtu „Portal o invalidnosti” i u snimku emisije „Sve boje života” (RTS, 13.6.2016.)