Čuvene hitove Bamboleo, Volare, You’ve got a friend in me, publika će, prema najavama, moći da čuje uživo na ovogodišnjem Nišvilu, jer na zatvaranju festivala 12. avgusta nastupaju kraljevi romske muzike Gipsy kings, predvođeni gitaristom Pakom Baliardom.

Grupa ove godine obeležava 25 godina postojanja, a u Nišu će im biti dodeljena najveća festivalska nagrada džez festivala – Grand pri koji se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Pako Baliardo je jedan od sinova čuvenog gitariste i pevača Rikarda Baliarda, poznatog pod umetničkim imenom Manitas De Plata ( “Ruke od srebra”) koji je flamenku kao lokalnoj muzičkoj tradiciji otvorio vrata svetske scene, i za kojeg je još pre više od pola veka veliki Pablo Piakso rekao: “Taj čovek je veći od mene!” – navode iz Nišvila.

Gipsy Kings

Kingsi zatvaraju niški džez festival; Foto: Wiki/Meghdad Madadi

Pre četvrt veka Kingsi su osvojili publiku prvim albumom koji je postao pravi fenomen, podsećaju organizatori Nišvila. Od tada je bend stalno na turneji, dodaju, dospevši do najdaljih delova planete, a prodali su skoro 20 miliona albuma.

Prvi album je sertifikovan platinastim i zlatnim tiražima širom sveta. Uvodeo je milione slušalaca u jedinstvenu i neodoljivu mešavinu tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima “zapadnjačkog” pop i latino zvuka, a istovremeno lucidno koristeći elemente gipsy jazz izraza – navode iz Nišvila.

U poslednjem periodu Gipsy Kings se diskografski vraćaju na scenu svojim devetim albumom Savor flamenco.

Tokom godina, muzika “Kingsa” je uključila elemente latino i kubanskih stilova, arapsku etno muziku, rege i džez gitarski zvuk koji često podseća na francuskog “gipsy swing” virtuoza Džanga Renarta. Ipak, kao što se može čuti na njihovom novom albumu, nikad nisu izgubili jaku povezanost sa tradicionalnim flamenko zvukom iz njihovog nasledstva. “Bamboleo”, “Volare”, „You’ve got a friend in me“, su najveći hitovi ovog sastava koji su omiljeni kod više generacija publike, a Gipsy Kings su prepoznatljivi i po originalnoj i vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita “Hotel California” grupe The Eagles – dodaju iz Nišvila.

Inače, ovogodišnji festival zakazan je za period od 9. do 12. avgusta, a najavljen je nastup bubnjara Omara Hakima, kao i otvaranje džez muzeja u Hamamu.

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti