Kako destilovati vodu u nekoliko jednostavnih koraka:
1. U veliki lonac ili kazan nerđajućeg čelika stavite nekoliko litara vode iz česme, tako da sud nije pun do vrha (nešto više od polovine).
2. Uzmite gvozdeno sito ili drugu odgovarajuću posudu, pa stavite na dno šerpe ili kazana (možete koristiti roštilj rešetku iz mikrotalasne). Na tako postavljenu mrežu ili posudu stavite staklenu činiju koja se ne sme puniti vodom, tako da ako vam je voda ulazi u posudu, treba je isuti.
3. Uključite ringlu i stavite lonac ili kazan na nju. Voda treba da postane vruća, ali ne bi trebalo da proključa. Stoga, ako voda proključa, smanjite temperaturu.
4. Napravite efekat kondenzacije sa toplom/hladnom barijerom. Možete to učiniti okretanjem poklopca posude i punjenjem poklopca ledom. Kada para stigne do hladnog poklopca, to će stvoriti kondenzaciju koja će izazvati odvajanje kapljica na površini poklopca i njihovo padanje u staklenu činiju.
5. Nastavite proces destilacije dok se ne prikupi dovoljno destilovane vode u staklenoj činiji, odnosno koliko je dovoljno za vaše potrebe.
6. Kada sakupite dovoljno destilovane vode, sklonite šerpu ili kazan sa vatre i pažljivo uklonite poklopac, jer će na njemu biti skupljena nedestilovana voda od istopljenog leda.
7. Izvadite posudu sa dobijenom destilovanom vodom iz šerpe sa toplom vodom. Budite pažljivi kada ovo radite da se ne opečete. Možete sačekati da se voda ohladi pre nego što uklonite posudu ako želite. Ovo neće imati loš uticaj na vašu domaću destilovanu vodu.
8. Kada se voda ohladi, sipajte je u staklene boce da biste mogli da je sačuvate čistom i onda ste završili.
sa yt kanala O King
Autor: Jelena Andonov
Izvor članka: Bon Apeti.rs
Photo: pixabay.com