Drugi koban ljubavni mit je da ćemo znati da je prava ljubav onog trenutka kad sretnemo tu osobu.

Kada gledate romantični film, to vidite.

Kada slušate romantičnu pesmu, slušate o tome.

Kada ste sami, o tome sanjate.

Ljubav na prvi pogled

Mislim da svi mi potajno verujumo u ljubav na prvi pogled, u ideju ako je to stvarno prava ljubav, znaćete onog časa kad sretnete tu osobu. Postoje i druge vrste ljubavi, ali prema ovom ljubavnom mitu “prava ljubav” će vas udariti kao grom.

Ovaj mit sam čula još kao devojčica, i čeznula sam da budem ponešena osećajem kroz snažni, romantični, tren u kojem bih pogledala u oči muškarca i odmah znala, bez ikakve sumnje, da je to moj doživotni saputnik. Zamišljala sam neko čarobno veče. U tom trenutku bilo šta manje od  jakog emocionalnog prepoznavanja ličilo mi je na bledu imitaciju onoga za šta sam ja mislila da je prava ljubav.

Možete to da nazovete  ljubav na prvi pogled ili trenutna hemija, ali mogući problemi su isti ako verujete u ljubavni mit #2.

  1. Bavite se jakom povezanošću ili hemijom, a izbegavate da ispitate ostalo u vezi

Viktor, tridesetdvogodišnji advokat, koji je upoznao Saru, dvadesetsedmogišnju službenicu računovodstva na nekom venčanju, rekao mi je : “Moja prva pomisao kad sam je video bila je-Bože, kako je lepa. Moja druga misao je bila da ću se oženiti tom ženom. To je bila najromantičnija noć mog života. Bilo je divno letnje veče. Plesali smo napolju, u dvorištu, pod zvezdama. Sara je čak uhvatila mladin buket, i svi su se šalili da smo mi sledeći.

Zabavljali smo se sledećih deset meseci, a onda mi je rekla da želi da bude sve obaveznije-drugim rečima, da je zaprosim. Rekao sam da mi je potrebno još vremena, da ne želim da žurim, ali je ona nastavila da me pritiska sve dok mi jednog dana nije postavila ultimatum: oženi se sa mnom ili ću te ostaviti.

Znao sam da nešto nije bilo u redu, jer nisam bio srećan, ali kad god bih se pitao da li pravim grešku tihi glas u mojoj glavi bi rekao-Kako ona može da bude pogrešna osoba za tebe, ako si imao” ono osećanje” kada si je prvi put ugledao? Nisam mogao da odgovorim na to pitanje i stalno sam se sećao kako sam u početku bio lud za Sarom. Rekao sam samom sebi da se moje brige rađaju iz moje nesposobnosti da odrastem, i tako sam se oženio njom.”

Jeste li još u braku? -upitala sam Viktora.

“Ne”-odgovorio je s tužnom grimasom. “Ostavio sam Saru posle dve godine. Istina je da naša veza nije bila u skladu sa onom prvom, čarobnom večeri. Sara je lepa, ali i vrlo ljuta. Kontrolisala me svojim besom, suviše je pila, zbog čega je sve češće dolazilo do eksplozija. Odlagao sam raskid sa njom mnogo duže nego što je trebalo, jer sam sumnjao u sopstvena osećanja, i mislio sam kako su stvari bile savršene kad smo sreli. Nisam želeo da vidim istinu, romantična slika je bila mnogo lepša.”

Viktor je bio žrtva ljubavnog mita #2-krio se iza prvih, snažnih, utisaka koje je Sara ostavila na njega, i koristio ih je da potpali svoju maštu o njihovoj vezi, umesto da se suoči sa stvarnošću kako je on u stvari nesrećan.

Da li ste i vi zavisnik od ljubavi na prvi pogled?

2. Naviknuti ste na brze početke kao blesak, i propuštate prilike za pravu, dugoročnu ljubav.

Marija je bila prelepa tridesetšestogodišnja žena, vlasnica prodavnice dečije odeće. Došla je da joj pomognem da odluči šta da radi sa Robertom. “Odmah ću vam reći da moja veza u prošlosti nije bila idealna”, počela je Marija. “Činilo mi se da me privlače blistavi, uzbudljivi muškarci, koji su me ostavljali ili varali, ili me bilo kako povređivali. Te veze su uvek izgledale tako moćno na početku, i ja sam bila tako divlje i beskrajno zaljubljena, onda PLJUS-bila sam povređena.

Prošle godine sam odlučila da se sasvim odreknem muškaraca i onda sam srela Roberta. On je rođak moje dobre prijateljice, i počeli smo da provodimo zajedničke vikende. Dopao mi se Robert od kako sam ga upoznala, ali nikada nisam razmišljala da se zabavljam sa njim, jer nije bio moj tip. Postali smo stvarno dobri prijatelji, noću bismo razgovarali satima telefonom, razmenjivali smo tajne koje nikada ne bismo rekli nekom drugom. Došlo je do toga da smo se zvali nekoliko puta u toku dana, i da smo većinu svojih slobodnih večeri provodili zajedno.

Jedne noći dok smo se vozili iz bioskopa, Robert se nagnuo prema meni, i poljubio me u usta. Najpre sam bila šokirana i mislila sam “ne treba da ga ljubiš-on ti je prijatelj!” Ali, onda sam se unela u poljubac i shvatila sam da mi se to dopada. Robert me gledao i priznao mi je da je mesecima čekao da me poljubi, i da mu se čini da se zaljubio u mene.”

“Šta ste vi osećali?” -pitala sam Mariju.

“Bila sam potpuno zbunjena. Uzbuđena i preplašena. Robert je trebalo da mi bude samo prijatelj, a ne ljubavnik. On nije momak sa kakvim sam sebe zamišljala.”

“A kakav je to momak?”

Marija je bila malo zbunjena dok je sarkastično odgovorila :” O, znate, onaj koji me obori s nogu i opet me obori.”

“Marija”, odgovorila sam, “izgleda da je vaša veza sa Robertom zdrava. Mislim da vi niste nikada shvatili kakva treba da bude zdrava ljubav.”

Marija je toliko jako verovala u ljubavni mit #2-ljubav na prvi pogled-da je počela da umanjuje svoja sve snažnija osećanja prema Robertu.  Nije mogla da zamisli da ljubav može biti stvarna,  a da joj nije udarila u glavu u prvih pet minuta veze. Kao mnogi zavisnici od ljubavi na prvi pogled, i  Marija je bila naviknuta na trenutni blesak zaluđenosti. I zbog toga nije bila u stanju da prepozna pravu ljubav koja se razvila u njenoj vezi. Gotovo da je uništila prvu zdravu ljubavnu vezu u svom životu.

Šta je ljubav na prvi pogled?

Šta je ono što osećate kad nekoga upoznate i osetite da ste se zaljubili? Ako to nije ljubav na prvi pogled, šta je?

Strast na prvi pogled: osetili ste sirovu, seksualnu hemiju između sebe i druge osobe i pripisujete više emocija vezi nego što u stvari postoje. Ne prestajete da mislite na tu osobu, ne zato što ste zaljubljeni već zato što vas ona uzbuđuje. Snažna fizička privlačnost, naročito ako se taj neko slaže sa mentalnom slikom “savršenog” partnera može lako da se pogrešno shvati kao ljubav, posebno ako tražite trenutno uzbuđenje! Ali, buđenje strasti na prvi pogled  je često praćeno razočarenjem koje osetite kad vidite da se veza ne razvija onako kako ste vi zamislili.

Zaslepljenost izgledom: kad god pomislite da ste se u nekog zaljubili vi ste u stvari zaljubljeni u njegov/njen imidž:  izgled, zanimanje, auto, šta su radili u životu. Gradite izmaštanu vezu u glavi, govoreći sebi : “Moj dečko je lekar” ili  “Sastajem sa ženom koja ima savršeno telo” i tako ne obraćate pažnju na ličnost.

Evo istine o ljubavnom mitu #2:

POTREBAN JE SAMO TREN DA SE OSETI ZASLEPLJENOST, ALI ZA PRAVU LJUBAV TREBA VREMENA.

Zamislite sebe kako sedite u kolibi jedne hladne, zimske noći. Odlučili ste da naložite vatru da bi vam bilo toplo. Možete da odaberete novine ili panjeve. Ako znate bilo šta o vatri, znate odgovor na ovu zagonetku-novine će stvoriti veliki plamen, vrlo brzo, koji će se isto tako brzo ugasiti. Panjevima će biti potrebno više vremena da počnu da gore, ali goreće polako i postojano dugo.

Videla sam mnogo ljudi, uključujući i sebe, kako greše što traže taj trenutni plamen u početku veze, umesto da traže partnera sa kojim mogu stvoriti solidnu i dugu vezu. Ali, ako ste stalno birali neodgovarajuće partnere, možda bi bilo bolje da potražite gospodina/gospođicu Panj umesto gospodina Zapaljivog!

Autor: Barbara de Anđelis

Photo: pixabay.com