Žaljenje je apsolutno najgora moguća stvar koju možete da radite za vaše zdravlje i vaše bogatstvo. Najgora. Zašto?

Univerzalni zakon kaže: “Ono na šta se usredsrediš, to napreduje.” Kada se žalite, na šta se usredsređujete, na ono što je u redu u vašem životu ili na ono što u njemu ne valja? Vi se očigledno fokusirate na ono što ne valja, i s obzirom da ono na šta se usredsređujete napreduje, dobijaćete još više od onog što ne valja.

Shvatite da slično privlači slično, što znači da kad se žalite vi, u stvari, privlačite “smeće” u svoj život.

Da li ste ikada primetili da oni koji se žale obično imaju težak život? Čini se da sve što može da pođe naopako njima i pođe naopako. Oni kažu : “Naravno da se žalim-pogledaj kako je moj život jadan.”

Predlažam vam da se držite što je moguće dalje od onih koji se žale, zato što je negativna energija zarazna. Puno ljudi, međutim, vole da se druže i slušaju te koji se žale. Zašto? To je jednostavno, čekaju svoj red! “Ti misliš da je to nesreća? Čekaj dok čuješ šta se meni desilo!”

Evo malog domaćeg zadatka za koji obećavam da će promeniti vaš život. U sledećih nedelju dana izazivam vas da se uopšte ne žalite. Ne samo naglas nego ni u vašoj glavi. Ali, morate  to da radite punih nedelju dana. Zašto? Zato što ćete tokom prvih par dana možda imati nekog “zaostalog smeća” koje će vam se vraćati iz prošlosti. Nažalost, smeće ne putuje brzinom svetlosti. Ono putuje brzinom smeća, pa će možda trebati neko vreme da se iščisti.

Ova jedna mala banalna vežba promeniće vaše živote. Garantujem da ćete biti zapanjeni koliko će vam život biti neverovatan kada prestanete da se usredseđujete na smeće u vašem životu-a samim tim i da ga privlačite. Ako ste bili od onih što se žale, zaboravite za sada na privlačenje uspeha; za većinu ljudi, samo stavljanje u “neutralan položaj” predstavlja odličan početak!

Onog trenutka kada dopustite da u vašem umu preovlada nezadovoljstvo stvarima kakve jesu, počećete da gubite uporište. Vaša pažnja se tada fiksira na obično, opšte, siromašno, prljavo i beznačajno, pa otuda i vaš um uzima oblik takvih stvari. A onda ćete iste te oblike ili mentalne slike preneti u bezobličnu supstancu, pa će vam onda dolaziti obične, opšte, siromašne, prljave i beznačajne stvari. Dopustiti svom umu da boravi u manje vrednom okruženju znači postati manje vredan i okružiti se manje vrednim stvarima.

S druge strane, učvrstiti svoju pažnju na najbolje znači okruti se najboljim i postati najbolji. Kreativna moć unutar nas oblikuje nas prema slici onoga čemu pridajemo pažnju. Mi smo misleća supstanca, a misleća supstanca uvek uzima oblik onoga o čemu misli.

Um koji je ispunjen zahvalnošću stalno je usmeren na najbolje, tako da će na kraju najbolje i primiti. Neophodno je, zato, da negujete naviku zahvalnosti za sve što upliva u vaš život.

  

Od sada pa nadalje, čim čujete sebe da se žalite, prestanite momentalno i setite se da ne postoji tako nešto kao stvarno bogata žrtva! Da li ste shvatili? Reći ću još jednom: Ne postoji tako nešto kao stvarno bogata žrtva! Pored toga, ko bi to i slušao? “C,c,c, imam ogrebotinu na svojoj jahti.” Na šta bi skoro svako odgovorio : “Koga briga?”

Podsetite sebe da sami stvarate svoj život i da ćete u svakom momentu privlačiti nešto, ili uspeh ili smeće, u svoj život. Imperativ je da mudro izaberete svoje misli  i reči!

Autor: Sandra Svetozarević