Neke fraze koje mnogi često izgovaraju mogu da budu shvaćene kao uvreda, a i nesvesno od govornika prave sebične i neiskrene osobe

Samo nekoliko sekundi pri upoznavanju dovoljno je da neko stekne utisak o vama, ali je, kako tvrde psiholozi, veoma važan i razgovor odnosno kako započinjete rečenicu. Udruženje američkih psihologa u saradnji sa lingvistima analiziralo je fraze koje ljudi često koriste a da nisu ni svesni da to može da povredi osećanja druge osobe, a njih predstavi kao neiskrene ili sebične.

1. “Da budem iskrena…”
Ako ovom frazom započnete razgovor, onaj koji vas sluša može da se zapita da li ste vi uopšte iskreni, ako to naglašavate. Zbog toga naš stav gubi kredibilitet, smatraju psiholozi.

2. “Bez uvrede, ali…”

Čim sagovornik čuje ove reči, podsvesno se već sprema za uvredu i razvija odbrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritikovanja trebalo bi da budete jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno pitati želi li da čuje jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput “zabrinuta sam zato što” i onda objasnite svoj stav.

3. “Zvučaće glupo…”
Ova fraza stvara osećaj da nemate samopouzdanja i ne verujete u ono što govorite. Pre svega vam može naštetiti u poslovnim prilikama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

4. “Da sam ja na tvom mestu…”

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da neko i traži vaš savet, izbegnite je jer njome poručujete da vi znate bolje. Umesto nje iskoristite fraze poput “možda bi mogao da pokušaš…” ili “jesi li razmišljala o tome da…”.

pixabay.com

5. “Možda grešim, ali…”

Zauzmite se jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite. Nema potrebe da rečenicu ovako započinjete, jer automatski pokazujete da niste sigurni u ono što govorite.

6. “Znam tačno kako se osećaš i…”

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate s osobom koja, na primer, tuguje zbog nečega. Nikada ne smete pretpostaviti da u potpunosti razumete nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje saosećanje ili razumevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

7. “Samo da znaš…”

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može podstaći sukob i potrebu sagovornika da se brani, objašnjavaju psiholozi.

Izvor www.informer.rs