U Bibliji piše: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“
Ako ne volimo sebe kako ćemo darovati ljubav nekom drugom? Da li je slika o samom sebi važna?


Od svih darova koje nam je tvorac darivao, svakako je jedan od najvećih je dar da sami odaberemo kakvi želimo da budemo. Naš um dovršava svaku sliku kojom ga snabdemo, bilo da je pozitivna, bilo da je negativna. Plastični hirurg Maksvel Molc, autor knjiga za samopomoć prodatih u deset miliona primeraka, kaže da je glavni razlog i cilj bilo kog oblika psihoterapije da promeni sliku koju pacijent ima o sebi.

Morate da verujete – u sebe

Polazna tačka za uspeh i sreću je zdrava slika o samom sebi. Poznati autor, kolumnista i psiholog dr Džojs Braders kaže: „Koncept koji pojedinac ima o samom sebi je srž njegove ličnosti. Utiče na svaki aspekt njegovog ponašanja: sposobnost učenja, kapacitet za izbor i promene, biranje prijatelja, partnera i karijere. Nije nikakvo preterivanje reći da je jaka pozitivna slika o sebi najbolja priprema za uspeh u životu.”

Morate da prihvatite sebe pre nego što budete u stanju da zavolite nekog drugog ili da poverujete da zaslužujete uspeh i sreću.
Motivaciija, osmišljavanje ciljeva, pozitivno razmišljanje, neće delovati sve dok ne prihvatite sebe. Morate da osetite kako zaslužujete uspeh i sreću pre nego što ih ostvarite. Osoba sa lošom slikom o sebi može da primeti kako pozitivno mišljenje i osmišljavanje cilja deluje na druge, ali ne i na nju.
Moramo imati zdravu sliku o sebi,  a ne super naduvan ego trip tipa „Ja sam sjajan“. Samoljublje  gordost) je najkobnija od svih poznatih ljudskih bolesti. Od nje je svima muka, osim onima koji boluju od te bolesti. Osoba sa teškim slučajem bolesti „JA“ u stvari pate od krajne loše slike o sebi.

Inspirisano knjigom Zig Ziglara, See You at the Top, 2005,