Waymo je dobio dozvolu za testiranje autonomnih automobila u kojima neće biti vozača, već će njima upravljati samo računar.

Oko 60 kompanija, uključujući i Googleov Waymo, Apple i brojne druge poznate tehnološke i automobilske kompanije imaju dozvolu za testiranje autonomnih vozila u Kaliforniji. Do sada su izdavane samo dozvole za testiranje uz uslov da za volanom sedi osoba koja je spremna preuzeti kontrolu u slučaju neočekivanih problema – ako računar ne reaguje na vreme, ne prepozna potencijalno problematične situacije i slično.

Ali, u aprilu u ovoj američkoj saveznoj državi donesen je zakon prema kojem je dozvoljeno testiranje autonomnih vozila i bez backup vozača – dakle, vozilom bi u potpunosti upravljao računar, dok bi ljudi unutra bili samo putnici. Ove nedelje prva je kompanija dobila dozvolu za ovakvo testiranje vozila u Kaliforniji – reč je o Waymu, Googleovoj kompaniji koja istu dozvolu već ima i u Arizoni i koja će uskoro u ovoj saveznoj državi pokrenuti prvi taksi servis u kojem će ljude prevoziti automobili kojima će upravljati samo računar.

Postupak za dobijanje dozvole, naravno, nije jednostavan i potrebno je zadovoljiti brojne uslove– konstantno praćenje testnih vozila, uvek mora biti omogućena dvosmerna komunikacija s putnicima, mora biti omogućeno osiguranje od 5 miliona dolara kao i da se o testiranjima mora obavestiti lokalna zajednica. Takođe, brzina automobila ne sme prelaziti 105 km/h, a testiranja će se moći odvijati po ruralnim i gradskim putevima kao i po autoputevima i to po noći, po magli i po blagoj kiši.

S testiranjima ovakvih automobila Waymo će uskoro početi po putevima Silicijske doline – na početku će se u njima voziti zaposleni Wayma, a s vremenom bi, kao i u Arizoni, omogućili vožnju u ovim vozilima i široj javnosti, odnosno svima koji žele osetiti kako izgleda vožnja u automobilu kojim upravlja samo računar.

Izvor: Reuters

Tekst preveo: Radovan Laćarak   IT magazin