Rodio se u siromašnoj porodici koja se bavila proizvodnjom sveća. Od najranije mladosti je morao da raditi, a svaki slobodan trenutak koristio je kako bi čitao i učio. Bio je vrlo znatiželjan

Bendžamin Frenklin je bio vrlo vredan čovek. Tokom 84 godine, koliko je živeo, pronašao je dovoljno vremena da bude naučnik, izdavač, autor, revolucionar, mason, upravnik pošte, guverner, ambasador, politički teoretičar, pronalazač, muzičar i vodeći građanin Filadelfije.

Iako se veliki deo njegovog uspeha može pripisati briljantnosti njegovog uma, talenat bez preduzetnosti je od male koristi. On je to najbolje znao. Organizacija mu je bilo izuzetno važna, pa je pravio dnevni raspored u kojem bi svaki dan menjao tek neke detalje, a osnova rasporeda je uvek bila ista.

Ovo je jedan primer njegove dnevne rutine, a može se pronaći u njegovoj autobiografiji:

pinterest.com

* Ustajao je u 5, a jutro je počinjao pitanjem: Šta ću dobro danas da udradim?

* Do osam sati se prao, molio, odlučio šta će da radi taj dan i doručkovao.

* Potom je do 12 radio, a zatim dva sata uživao u čitanju, proveri računa i ručku.

* Od dva do šest je ponovno radio, a zatim je pospremao stvari, večerao, posvetio se muzici ili nekoj drugoj vrsti razonode, ili razgovoru. 

* Do deset je još proanalizirao dan i u 22 sata je odlazio na spavanje.

* Pre nego što bi utonuo u san postavljao je sebi pitanje: Šta sam dobro danas uradio?

Ovaj veliki čovek je znao koliko je postavljanje i ispunjavanje ciljeva važno, a nikada nije zanemario i važnost učenja. Takođe, shvatao je važnost osećanja sreće da bi čovek bio produktivan i uspešan. Razumeo je da nema nikakvog smisla ni novac ni slava ako se nema vremena za opuštanje i sitna zadovoljstva.

U svojoj autobiografiji Frenklin je priznao da nije uvek mogao da se drži rasporeda, ali zbog drugih ljudi. Recimo, kada je radio kao novinski izdavač često je morao da se prilagođava drugim ljudima i odlazi na sastanke kada je njima to najviše odgovaralo.

Izvor :informer.rs