Putovanje je jedno od najdragocenijih iskustava koje možemo da doživimo. Istraživanje nove zemlje, upoznavanje novih ljudi, isprobavanje nove kuhinje i učenje novih običaja, su veoma uzbudljivi. Ali, ponekad, jezička barijera može biti frustrirajuća. Na sreću, engleski se sve više govori kao drugi jezik širom sveta. I u Italiji mnogi govore engleski, naročito u najpopularnijim turističkim destinacijama, kao što su Rim, Firenca i Venecija. Ali, nisu svi raspoloženi ili ne znaju da koriste engleski jezik, naročito u manjim gradovima i selima. Dakle, pre nego što krenete na idiličan italijanski odmor, zašto ne biste naučili neke od ovih suštinskih italijanskih fraza, kako bi vaše putovanje prošlo glatko i još interesantnije.

Jedna od najboljih stvari u vezi putovanja je upoznavanje novih ljudi i pozdravljanje na njihovom maternjem jeziku.  Dakle, ako možete da zapamtite svega par fraza, potrudite se da budu neke od ovih  pozdravnih, kako biste ostavili dobar prvi utisak.

Buongiorno. Možete koristiti ujutro i u popodnevnim satima, to je standardni italijanski pozdrav .

Buona sera. Možete se koristiti od oko 16h, pa nadalje i tokom večeri.

Buona notte. Ovo je najbolje koristiti prilikom izlaska iz restorana ili da bukvalno poželite laku noć nekome.

Ciao. Ovo je verovatno najpoznatija italijanska reč. Svi je znaju, ali ne znaju svi kako da je pravilno koriste.  Ciao je neformalni pozdrav koji potiče od starog venecijanskog izraza i  bukvalno znači “na usluzi”(na mene se uvek možeš osloniti) i obično se koristi među prijateljima, porodicom i ljudima koje poznajete. Ako je koristite u formalnim situacijama kao u prodavnici, kada se upoznajete sa novim ljudima ili sa starijima, rizikujete da se neko uvredi. Zato treba biti oprezan sa ovom frazom.

 Arrivederci. Neformalan pozdrav koji naglašava da odlazite.

Top saveti: Uvek poželite dobar dan kada uđete u prodavnicu, bar ili restoran, jer Italijani smatraju da je krajnje nepristojno ne pozdraviti  vlasnika prilikom ulaska.

Italijanska ljubaznost

Italijani imaju manire i uvek ćete čuti molim, hvala i dobrodošli. Tako da bi bilo dobro da i vi upotrebite neke od ovih fraza:

Per favore. Molim vas.

Grazie. Hvala, a ako želite da iskažete posebnu zahvalnost, najčešće korišćen izraz je Grazie Mille, što znači hiljadu puta hvala.

Prego, znači da si dobrodošao, ali takođe ćete čuti ovu divnu reč u drugim situacijama. Naprimer, konobar može reći Prego tj pitati šta želite da popijete i konobari je često koriste.

Permesso, je još jedna važna italijanska fraza. Najbolje ju je koristiti kada prolazite kroz gužvu i obično će vam odgovoriti sa Prego!

Mi scusi  treba koristiti ako ste naleteli na nekoga slučajno ili ako želite da skrenete nečiju pažnju.

. Ovo je očigledno.

No takođe.

Do sada nabrojane, sve fraze su jednostavne, ali često situacije zahtevaju više od samog pozdrava. Zato je dobro znati nekoliko dužih fraza da potpomognu komunikaciju .

Parla inglese per favore? U prevodu da li, molim vas, govorite engleski?

Non parlo italiano ili u prevodu, ne govorim italijanski.

Na stanici, aerodromu i u hotelu

Mnoge italijanske reči koje se koriste prilikom putovanja su slične engleskim rečima. Stazione znači stanica i aeroporto koja znači aerodrom, ali postoji nekoliko koje su potpuno drugačije tako da mogu izazvati zabunu kada ih vidite na signalizaciji.

Ferrovia, bukvalno znači gvozdeni put, takođe znači železnička stanica i često se koristi na saobraćajnim znacima.

U hotelu, tvoja soba je camera, izgovara isto kao kamera za snimanje. Dvokrevetna soba je camera doppia ili camera matrimoniale, dok je jednokrevetna soba camera singolaColazione znači doručak, ali verovatno ćete naići na osoblje koje odlično poznaje i engleski jezik.

Fraze u šopingu

Quanto costa per favore? Ili, u prevodu, koliko košta, je bitna fraza u prodavnicama, na pijacama i ostalim dućanima.

Lo scriva per favore. U prevodu, molim vas zapišite, je takođe korisna ako ne razumete odgovor na prethodno pitanje.

Fraze u restoranu ili baru

U glavnim turističkim destinacijama, konobari govore engleski. Ali, ako želite da posetite autentična italijanska mesta, zašto ne naručiti kafu u jednom od hiljadu malih kafića širom Italije ili obrok u nekoj lokalnoj konobi.

Vorrei un’espresso per favore, ili Molim vas jedan espresso.

Top savet: Ako pitate za Latte u Italiji, umesto kafe sa mlekom dobićete čašu mleka. Kafa sa mlekom dolazi u veoma različitim oblicima uključujući i makijato, kao Americano ili čak i kapućino, zato prvo pogledajte meni pre nego naručite.

Un tavolo per uno/due/quattro per favoreili Molim vas sto za jednu/dva/četiri osobe.

Vorrei il menu per favore. U prevodu, Mogu li dobiti meni, molim vas.

Vorrei il conto per favore. Ili Mogu li, molim vas, dobiti račun.

Dov’è la toilette per favore? Ovom frazom pitate za toalet.

Kao što možete videti nekoliko ključnih Italijanskih fraza može vam mnogo pomoći na putovanju. Najvažnija stvar je da se zabavite i pokažete poštovanje prema domaćinu, koji će vam to, višestruko uzvratiti. Italijani cene svaki napor koji ulažete i veoma su ohrabrujući, čak iako je naš izgovor veoma loš.

Buon viaggio (srećan put)!

Najbolje iz Italije <3