Uspon kriptovaluta neke je ljude učinio multimilionerima gotovo preko noći, a većina je tih novopečenih milionera još na fakultetu, ili su od njega odustali upravo zbog novca.

Jedan od takvih kripto-bogataša je i 19-godišnji Erik Finman koji je upravo zahvaljujući divljanju cene bitcoina postao milioner. No, za razliku od većine drugih kripto-bogataša, koji čekaju pravi trenutak da unovče svoje bitcoine i uživaju u “čvrstim” valutama, Finman ima posebnu misiju.

Tokom prošle godine, Finman se razočarao u svet kriptovaluta te smatra kako originalna ideja blockchaina i kriptovaluta više ne postoji, već su je nadjačale prevare i politika oko toga može li bitcoin zameniti tradicionalni novac.

Stoga je odlučio to promeniti. Putuje širom sveta i okuplja druge istomišljenike, većinom bitcoin milionere, kako bi pokrenuli novu kriptovalutu koja bi rešila, po njegovom mišljenju, najveće probleme kriptovaluta.

Razočaran sam stanjem kriptovaluta. Celi boom je doneo i mnogo prevara i prljavih dogovora. A bitcoin zajednica, naročito, je previše usmerena na vlastite interese da bi modernizovala tehnologiju koja leži iza svega, kaže Finman.

Za njega je veliko tržište kriptovaluta korumpirano, što je, po njegovom mišljenju, dovelo do toga da većina kriptovalute smatra vrednošću poput zlata, a ne potencijalnom zamenom za novac.

Upravo gledamo prvu generaciju kriptovaluta kako živi i, verojatno, umire, smatra Finman.

Zato okuplja istomišljenike, koje naziva “bitcoin kitovima”, koji su spremni uložiti u stvaranje nove kriptovalute koje bi bila sve što bitcoin nije – manje kolebanje na tržištu te jeftiniju i bržu transakciju.

Nova kriptovaluta biće jednostavnija za korišćenje prosečnom korisniku, ističe Finman.

To ne znači nužno da će njegova ekipa biti ta koja će osmisliti i svetu predstaviti novu i bolju kriptovalutu. Već da će potreba za takvim rešenjem biti toliko velika, da korisnici neće imati ništa protiv zaboraviti na stare načine i kriptovalute.

Izvor: http://www.poslovni.hr