Uprkos raširenom shvatanju, mleko nije nužna osnovna životna, niti zdrava namirnica za nas ljude!

Nijedna životinja nije tako glupa da posle odvikavanja od majčinih dojki još uvek pije mleko. Ali čovek želi ostati večni sisavac. Mleko je poznato kao izazivač alergije broj 1. Pšenica i jaja zauzimaju sledeća dva mesta. Mleko izaziva osim toga kolike (bolne grčeve creva). Popularno je mišljenje da je mleko učinkovito sredstvo kod čira na želucu, međutim realnost je sasvim suprotna. Jer se pijenjem mleka još više pojačava stvaranje želudačne kiseline. Osim toga postoji uska povezanost s nastankom multiple skleroze (MS), ako su deca bila othranjena kravljim umesto majčinim mlekom.

Klonite se svih mlečnih proizvoda, i čirevi na želucu, povećani krajnici i žlezde bitno će se smanjiti ! Mleko sadrži velik sadržaj kalcijuma. Ali, taj kalcijum ljudski organizam ne može primiti i iskoristiti na način koji bi bio povoljan za čoveka. Najbolji je dokaz slaba građa kostura pripadnika zapadnih naroda koji najviše troše mlečne proizvode. Ljudi koji se prehranjuju svežom presnom hranom, i životinje biljojedi ne znaju za osteoporozu. Odakle slonovima i žirafama tako snažne kosti da mogu nositi teško telo? Odgovor je jednostavan: oni se posle odvikavanja od sisanja majčinog mleka moraju prehranjivati biljnom hranom! Životinje još najranije raskrinkavaju mlečnu propagandu. Mleko je od životne važnosti za rast dojenčeta – ali isključivo majčino mleko. Novorođenće od dva i po kilograma može zahvaljujući majčinom mleku da naraste u gegavka od osam kilograma. Da li vam to liči na gojenje? Liči, i jeste. Predviđeno je da majčino mleko omogući najveći rast u celom životu.  Samo majčino mleko u stanju je da obezbedi povećanje telesne težine za 300 posto u razdoblju od 12 meseci. Majke, po pravilu, prestaju da doje decu između 12 i 24 meseca starosti. Mleko tada presušuje. Dete više nikada neće piti majčino mleko.

I kod krava, kao i kod svih sisara, uglavnom je tako. Njihova tela stvaraju mleko samo pošto se otele. Nasuprot uvreženom mišljenju, krave ne treba musti-uopšte. Vimena neće nestati kad u njima ne bude mleka, kao što ni žene neće izgubiti grudi. Međutim, postoji jedna velika razlika. Kravlje mleko treba da pomogne teletu od 300 kilograma da izraste u kravu od 900 kilograma. Ono omogućava telićima da utrostruče težinu koju su imali na rođenju za 48 dana, i obezbeđuje im osećaj sitosti u sva četiri stomaka. Da li to znači da kravlje mleko više goji od ljudskog? Da, znači. i treba da goji. Krave su veće od ljudi. One su krave, a mi smo ljudska bića.

 

Sisarima je potreban enzim laktaza da svare laktozu(šećer nađen u mleku). Međutim, od 18 meseca do četvrte godine izgubimo oko 90-95% ovog enzima. Nesvarena laktoza i kisela priroda pasterizovanog mleka pospešuju rad bakterija u našim unutrašnjim organima. Sve to povećava rizik od raka, jer ćelijama raka pogoduje kisela sredina.

Prema tome, to je jasno upozorenje prirode da se odrasli ljudi trebaju odreći mleka kao hrane. Osim toga, mleko koje se danas nudi u trgovinama je mrtvo. Ono se po propisu mora homogenizovati, sterilizovati, i pasterizovati, da bi se na policama duže održalo. Sveže se mleko, naime, brzo pokvari. S tri gore navedena postupka znatno se usporava prirodno propadanje. Njima se međutim okončava živost mleka. Istraživanja su pokazala da bi tele hranjeno tako promenjenim mlekom u roku od tri nedelje uginulo. Homogenizacija rastavlja kuglice masti u mikroskopski najmanje delove. Takve čestice masti mogu lako probili opnu creva, i na taj način ubrzati taloženje smeća u arterijama, i u velikom limfnom sistemu. Homogenizacija ne služi nikakvoj korisnoj svrsi, ona prikriva pokvareno mleko! I kad bi se teladi davalo da pije pasterizirano mleko, ne bi doživela ni svoju zrelost.  Kravlje mleko je nužna hrana za teliće, ali mi ljudi trebali bismo ga se po mogućnosti kloniti. Mleko i mlečni proizvodi su uz žitarice one prehrambene namirnice koje proizvode najviše kiseline, i koje žele svom telu priuštiti samo nerazumni ljudi. Mi smo jedina vrsta na planeta koja pije mleko i kad odraste. Takođe smo jedina vrsta na planeti koja pije mleko drugih vrsta. Zašto žitarice ne prelivamo mlekom gorile, i keks ne zalivamo mlekom zebre? Zašto baš kravlje mleko? Izabrali smo životinju koja proizvodi najviše mleka, ali je lakša za smeštaj od slona, i seljacima donosi najveću zaradu. Ovaj izvor nema nikakve veze sa zdravljem ili ishranom. Pošto se sve  svodi na novac. Mlečna industrija donosi milijarde dolara, i počiva na briljantnoj reklami, primamljivom ukusu mleka, putera i sira kome se ne može odoleti. Uspela je da ubedi većinu lekara, potrošača i vladinih agencija da je kravlje mleko neophodno. Celog života nam govore :”Morate piti mleko da biste porasli. Ako ne pijete dovoljno mleka kosti će početi da vam se lome. Ako ne pijete mleko, obolećete od osteoporoze. Potreban vam je kalcijum.” Međutim, istina je upravo suprotna.

Mlečni proizvodi, upravo,  prouzrokuju slabe kosti, nedostatak kalcijuma i posledično osteoporozu.

Mlečni proizvodi dovode se u vezu i sa gomilom drugih problema, među koje spada :

  1. Pojava bubuljica
  2. Anemija
  3. Nervoza
  4. Artritis
  5. Poremećaj pažnje
  6. Hiperaktivnost
  7. Fibromijalgija
  8. Glavobolje
  9. Gorušica
  10. Loše varenje
  11. Sindrom nadraženih creva
  12. Bol u zglobovima
  13. Pad imunološkog sistema
  14. Alergije
  15. Infekcije uha
  16. Grčevi
  17. Gojaznost
  18. Srčana oboljenja
  19. Dijabetes
  20. Kronova bolest
  21. Rak dojke i prostate
  22. Rak jajnika
  23. Jeste li slinavi? Mlečni proizvodi uzrokuju pojavu slina, I telo često zna da izazove prehladu ili alergije ne bi li se odbranilo od invazije mlečnih proizvoda. Majka Priroda nije blesava. Sve vrste, uključujući i našu, dobijaju upravo ono što im je potrebno. Ona nije predvidela da odrasli sisaju. Kada odrastemo nije nam više potrebno majčino mleko, isto kao što ni odraslim kravama nije više potrebno mleko njihovih majki.

Mlečni proizvodi su štetni. Zbog njih patite. Ako želite da se razbolite, oni su idealna hrana. Dijetetičari i nutricionisti koji na sva usta hvale mlečnu industriju, i koji vam govore da su mlečni proizvodi zdravi, treba da se pokriju od srama-ne samo zato što nedužne navode da poveruju kako su mlečni proizvodi važni za naš organizam, već i zato što ne drže korak sa dešavanjima u oblasti o kojoj bi trebalo nešto da znaju.

Od mlečne industrije, a kamoli od službene strane, ne možete očekivati pravo, stručno razjašnjenje. Tu su važni samo prodaja, dobitak i porezi!

 Pitanje kalcijuma

Verujete li propagandi mlečne industrije, tada mislite da ćete bez njenih proizvoda patiti od pomanjkanja kalcijuma, i kao posledice toga osteoporoze, i da će i kosti biti krhkije, poput stakla. Putujući lekar i stručnjak za post dr. II. Ci. Schmidt napisao je više knjiga o ishrani i jednu o osteoporozi. On je raskrinkao neodgovorne reklamne slogane, bitno izmenivši njihovu prvobitnu  formulaciju: umesto “Pijte mleko i ostaćete zdravi” trebali su njihovi transportni teretnjaci nositi sledeći reklamni natpis: “Mi prevozimo razaratelje kostiju!”

Mleko nije pouzdan izvor minerala. Mnogo veće količine mangana, hroma, selena i magnezijuma dobijate iz voća i povrća. Voće i porvće takođe sadrži veliku količinu bora koji smanjuje gubitak kalcijuma putem urina. Unošenje velikih količina mlečnih proizvoda blokira apsorciju gvožđa, i može da izazove nedostatak gvožđa.

Da li vam je onda potreban kalkcijum u neograničenim količinama? Nije. Najjednostavniji način da unesete odgovarajuću količinu kalcijuma jeste da u svoju ishranu uključite sledeće namirnice: kelj, lisnato povrće, soju, semenke susama(spade u namirnice koje sadrže najviše kalcijuma) i sirove orahe.

Ali, nemojte misliti da ćete na brzinu srediti stvar ako progutate nekoliko tabletica kalcijuma. Jer istraživanja pokazuju da dodaci nisu baš uspešni u lečenju osteoporoze. Dobra vest je da svakodnevno petnaestominutno izlaganje sunčevim zracima pomaže apsorciju vitamina D, to jest jača kosti.

Za kraj možete pogledati izvanredno predavanje o mleku. Uživajte!