U subotu, 17. marta, u Vrmdži, popularno nazvanoj “sokobanjski San Marino”, biće organizovana planinarska akcija, koja je ove godine nazvana „Vrmdzilla 2018“, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera.

Polazak je u 7:45 sa parkinga Tržnog centra Roda u Nišu, a detalji akcije se mogu naći na Fejsbuk događaju Planinarskog društva Preslap.

Akcija u selu Vrmdža kod Sokobanje se održava u čast planinarske slobode i dostojanstva, koji su izboreni zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti Berislava Trajkovića da planinarstvu u Srbiji ne budu uskraćivana prava koja su inače data zakonima – kažu organizatori.

foto presplap

Akcija za sve ljubitelje planinarenja; foto: PD Preslap

Na jezeru se grupa deli na planinare koji će ići kraćom Vrmdžarastom stazom (9 km) i težom Vrmdženom stazom (15 km).

Na stazi će biti vodiči PD „Oštra čuka“ obeleženi fluorescentnim prslucima. Staza je obeležena planinarskim oznakama i namenjena je svim starosnim kategorijama. Akcija će se odvijati laganim tempom. Kraća (vrmdžarasta) staza ima 213 m uspona i 232 m silaska. Duža (vrmdžena) staza ima 389 m uspona i 407 m silaska – kažu organizatori.

Zainteresovani se mogu prijaviti kod vođa akcije Nenada Stevanovića (062/637-771) i Miroslava Dokmana (062/205-977). Troškovi prevoza su 500 dinara, kažu organizatori.

Organizatori su Planinarsko društvo Oštra čuka iz Sokobanje, Mesna zajednica Vrmdža i Udruženje mladih Um iz Sokobanje.

Izvor: www.juznevesti.com