• Da li ste nekada ubedili sebe da ste zaljubljeni, a u stvari se radilo samo o strasti?
 • Da li ste ikada bili u vezi sa partnerom koji vam nije odgovarao ni po čemu, a da ste to shvatili tek mesecima ili godinama kasnije?
 • Da li ne obraćate pažnju na probleme u svojoj vezi zato što ne želite da “ljuljate čamac”?
 • Da li ste imali običaj da dramu i napetost protumačite kao pravu ljubav?
 • Da li ste ikada nagovorili samu sebe da ostanete sa nekim ko vas je maltretirao, zato što je vaša veza spolja “dobro izgledala”?
 • Da li ste ikada ispitivali stvarno zdravu vezu samo zato što se niste sve vreme osećali preko ušiju zaljubljeni u partnera?
 • Da li mislite da birate partnere sa kojima niste u skladu, i ne obraćate pažnju na ljude sa kojima biste mogli da se uskladite?

Ako ste odgovorili sa DA na bilo koje od ovih pitanja to je zato što ste pod uticajem SMRTONOSNIH MITOVA O LJUBAVI!

Ljubavni mitovi su verovanja koja mnogi od nas imaju o ljubavi i romantici, i to nas u stvari sprečava da načinimo inteligentne ljubavne izbore. Ta verovanja ili stavovi su pogrešne ideje o vezama koje smo razvili iz:

 • gledanja televizije i filmova
 • čitanja ljubavnih romana
 • i što nikada nismo bili podučavani o ljubavi.

Svesno ili nesvesno mi zasnivamo naše odluke o vezama na osnovu tih ljubavnih mitova. Da pogledamo pet najsmrtonosnijih ljubavnih mitova. Dok ih čitate nemojte da mislite samo na vašu sadašnju vezu, već mislite i na prethodne.

 1. PRAVA LJUBAV SVE POBEĐUJE
 2. KAD JE TO STVARNO PRAVA LJUBAV, TO VAM JE JASNO ONOG TRENA KAD SRETNETE TU OSOBU
 3. POSTOJI SAMO JEDNA PRAVA LJUBAV NA SVETU KOJA VAMA ODGOVARA
 4. SAVRŠENI PARTNER ISPUNIĆE VAS NA SVAKI NAČIN
 5. KAD OSETITE MOĆNU SEKSUALNU HEMIJU SA NEKIM TO MORA DA JE LJUBAV

PRVI LJUBAVNI MIT

Prava ljubav sve pobeđuje

Duboko u svojim srcima svi mi potajno verujemo u ovaj mit o ljubavi-da ako stvarno volimo svog partnera, možemo da ostvarimo uspešnu vezu. Nema problema, nema sukoba, nema okolnosti koje ne mogu da se prevaziđu samo ako dovoljno volimo.

Vežba: Prisetite se vaših prošlih veza, ili problema u vezi koje sada imate, i dopunite ove rečenice u svoje ime. Napravite listu od makar nekoliko odgovora koji odgovaraju različitim partnerima sa kojima ste bili.

 • Ako ja dovoljno volim svog partnera, neće predstavljati problem ako (navedite problem) _____________________________________
 • Ako ja dovoljno volim svog partnera, neće predstavljati problem ako ___________________________________________________
 • Ako ja dovoljno volim svog partnera, neće predstavljati problem ako ___________________________________________________

Primer: ako ja dovoljno volim svog partnera, neće predstavljati problem ako:

 • on pije
 • naš seksualni život nije savršen
 • on mene sve vreme kritikuje
 • se mi neprestano svađamo oko toga kako podizati decu
 • ona mene seksualno ne privlači
 • on nema posao i nije radio poslednje dve godine
 • ona ima užasan temperament i viče sve vreme
 • on stalno flertuje sa drugim ženama
 • se ja ne slažem sa njenom decom
 • on teško iskazuje svoja osećanja
 • me njegova familija ne prihvata
 • ja želim decu, a on ne
 • ona još nije prebolela bivšeg dečka
 • je on trideset godina stariji od mene
 • živimo na suprotnim krajevima zemlje.

Evo posledica verovanja u ljubavni mit br #1:

Izbegavate suočavanje sa problemima u vašoj vezi, ili ih “gurate pod tepih” rečima :”Ako se mi dovoljno volimo, nijedan konflikt ili lične različitosti neće imati veći značaj.”

Denis, star trideset sedam godina, uključio se u moju radio emisiju jednog dana i objasnio mi je da je on Jevrejin, a njegova verenica Alis, stara trideset pet godina, katolkinja. Oni su se dve godine zabavljali, i mada su pričali o različitosti svojih religija, nikad stvarno nisu razrešili kako se osećaju zbog toga. “Uvek sam strahovao da bi to jednoga dana moglo predstavljati problem”, poverio se Denis,  “ali u svim drugim stvarima smo se izuzetno slagali, i ja nisam hteo da kvarim idilu. Onda smo Alis i ja počeli da razgovaramo o braku. Kad sam razmišljao o svojoj budućnosti, i o tome da ću imati decu, shvatio sam da bih želeo da ona budu odgajana u jevrejskoj veri, ali kako Alis nije bila Jevrejka bilo je stvari koje su mi nedostajale, ali o kojima joj nikad nisam govorio. Pitao sam je da promeni veru, ali je ona odbila. Ona je prilično striktna katolkinja i kaže da bi želela da je u crkvi venča sveštenik, što znači da ona ne može da se uda za Jevrejina. Osećao sam da naša ljubav treba da prebrodi te razlike, ali one kao da nisu odlazile.”

Ljubav koju su Denis i Alis osećali nije bila dovoljna da se prevaziđe nedostatak njihove religiozne neusaglašenosti. Mada mnogi brakovi između osoba različitih religija mogu da budu uspešni, Alis i Denis su bili suviše duboko zainteresovani za svoje religije da bi pristali na kompromis. Bez obzira koliko im je stalo do zajedničke veze, nisu mogli da budu srećni, a odani svojim verovanjima, ostajući zajedno. Odbacili su da se suoče sa tim problemom govoreći sebi :“Ako se stvarno volimo, naše razlike neće biti važne.”  Pokušali su da se vole i prihvate jedno drugo, nikad se ne suočivši sa onim što je bilo očigledno, sve do samog kraja.

Ostajete u vezi u kojoj nema ljubavi, i koja vas ne ispunjava, i koja ni po čemu neće uspeti govoreći : “Ako ga više volim, promeniće se.”

Kimberli, stara dvadeset osam godina, i njen muž Dejvid, star trideset, došli su do mene, nadajući se da ću im spasti brak. Bili su zajedno šest godina, ali izgleda da nisu mogli zajedno bez stalnog svađanja. “Ja toliko volim  Dejvida”, objasnila je Kimberli sa suzama u očima, “ali ga stalno kritikujem. On ludi zbog toga, a ja mrzim samu sebe što to radim.” Zamolila sam Kimberli da mi napravi spisak svojih nezadovoljstava. “Dejvid je miran tip momka. On je prilično povučen u sebe i ne voli da se mnogo druži sa ljudima. Ja sam sasvim drugačija-volim da izlazim i pričam, volim da se zabavljam, da se družim sa prijateljima i živim strastveno život. Ne volim to što govorim, ali uglavnom mi je dosadno kad sam sa njim. Izgleda kao da nemamo o čemu da pričamo, i meni se stalno čini kao da ga izvlačim iz ljušture.”

“Rekao sam Kim da sam ja takav”, odgovara Dejvid. “Želeo bih da ona bude srećna, ali meni se čini kao da ona traži od mene da budem neko ko nisam. Ja sam uvek bio usporen i ne želim da se menjam.”

Što smo više razgovarali, shvatila sam da se Kimberli udala za Dejvida jer je tražila stabilnost pošto ju je prevario dečko sa koledža. Bila je tako obuzeta time da je on divan momak da se nikada nije upitala da li će oni odgovarati jedno drugom. Kimberli i Dejvid su toliko različiti po svom životnom stilu, temperamentu i ličnosti da je njihov zajednički život bio nemoguć. Mnogo su se voleli, ali to nije bilo dovoljno da njihova veza uspe.

Ali, Kimberli je verovala u ljubavni mit #1, da prava ljubav sve pobeđuje i ostajala je sa Dejvidom, nadajući se da će se on ako ga ona više voli promeniti. Ona se trudila da bude savršena žena, verujući da će njena ljubav promeniti Dejvida, čoveka kakav je bio,  u čoveka kakvog je ona želela.

Tužno je, ali je tako, verovanje u ljubavni mit može da dovede do slamanja srca, bola čak i fizičke povrede, jer vas ono ubeđuje da ostanete u vezi koja nije zdrava. Ljudi sa malo samopoštovanja ili traumama koje vuku iz detinjstva zbog zlostavljanja ili zapostavljanja često se upuštaju u opojne veze  iz kojih se teško izvlače, ubeđujući sebe da će ako više vole partnera, njegovo/njeno neodgovarajuće ponašanje nestati i da će biti zamenjeno ljubavlju i nežnošću.  To je zamka. Loše ponašanje vašeg partnera je viša sila i to nema nikakve veze sa tim koliko ste nežni.

Kada vaša veza ne uspe, vi se emotivno slomite govoreći sebi :”Da sam ga/je samo više volela/voleo, znam da bih mogla/mogao spasiti vezu.”

Evo realnosti o ljubavnom mitu #1

NIJE DOVOLJNA SAMO LJUBAV DA BI VEZA USPELA-Potrebno je uzajamno slaganje i poverenje.

Tužna istina je da samo mali broj veza prekine zbog nedostatka ljubavi, uglavnom je razlog neslaganje među partnerima. Razlika jeste bitna, ponekad dovoljna da stvori izazovnu vezu, ali češće je upravo čini nezdravom i nezadovoljavajućom.

Autor: Barbara de Anđelis

Photos: pixabay.com