Poštovane Nišlije, dragi ljubitelji pisane reči,

U utorak, 20. novembra, s početkom u 19.00h, u maloj sali Niškog Kulturnog Centra (ul. Stanoja Bunuševca BB, Niš), održaće se promocija romana “JEZOMOR – Portret troprstog slikara” koji je objavila izdavačka kuća “Portalibris” iz Beograda. U pitanju je koautorsko ostvarenje niških pisaca Mladena Stanisavljevića i Miloša Petkovića.

Pored autora, na promociji će o romanu govoriti i predsednik Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš” Darko Stanković, direktor NKC-a Srđan Savić, dok će moderator biti niški pisac Mladen Đorđević.

“JEZOMOR – Portret troprstog slikara”, roman Miloša Petkovića i mladog Mladena Stanisavljevića je jezovita, horor priča koja prati obogaljenog, troprstog slikara, njegov beg iz grada u ruralne krajeve i čudne, zastrašujuće događaje koji će pohoditi sela podno Suve planine na jugu Srbije.

“Kada je bio dečak, Isidor Ševarika nije govorio do četvrte godine. Tada ga je izlečila vračara pred vodeničnim točkom koji se okreće suprotno od kazaljke na satu – bajalicom. Ipak, nešto kasnije, Isidor je Kamenoj vodenici platio visoku cenu, izgubivši dva prsta na tom, za njega, sudbonosnom mestu.
Kao mladić, Isidor se bavi slikarstvom i radi kao ulični prodavac slika. Susret sa zavodljivom ženom i slikanje njenog akta nateraće ga da se, posle mnogo godina, vrati u mesto sopstvenih košmara.
Okružen grupom lokalaca, sa kojima se družio još za vreme bombardovanja, troprsti slikar uplešće se u klupko drevnog prokletstva neostvarene ljubavi i izdajstva za koje je i sam neraskidivo vezan.
Ubistva u maglovitim planinama, plač ikona, uznemirenost usamljenog, srebrnog vuka i zov rudnika mlečnobelih zidova znaci su da se Jezomor vratio, praćen čegrtanjem ukletih dukata.
Slikajući Jezomorov portret, slikar će proći put od smetenog bogalja do hrabrog ludaka, pitajući se sve vreme hoće li se na kraju ta slika naći na prodajnom štandu ili će njegova završiti na banderi, kraj starih, izlizanih čitulja.”

Dobrodošli!