Zamislite baštu u kojoj ste zasadili ruže. Šta mislite da će izrasti? Ruže, je l’ tako? A ako je ne obrađujete i pustite je da propada, šta mislite da će se desiti sa vašom baštom? Izrašće korov. Tako je. E pa, isto je sa našim umom. Da li ga zalivate pravim stvarima (pozitivnom motivacijom, inspiracijom, praktičnim korisnim informacijama, nečim što vas pomera ka vašem cilju), ili ga puštate na milost i nemilost negativnim mislima i sadržajima oko vas?
Nemojte dozvoliti svetu oko vas da kreira svet u vama. Vi ste mnogo moćniji od toga.
                                                                                                                                                                                                                                          To je i jedan od razloga što ne gledam vesti /ne čitam žutu štampu. Jer, one su mnogo više od proste negativnosti. One služe kako bi zarobile vašu pažnju, i ispunile vas strahom. Ako dovoljno dugo gledate vesti, možda nećete ni hteti da izađete napolje. Bićete totalno paralisani i nesposobni za bilo kakvu svrsishodnu akciju, podložni kontroli i u depresivnom stanju. Vesti služe da zacementiraju filter u vašem umu, koji je pažljivo stvaran godinama. Šta je to filter u našem umu? Vidite, kada gledate neki video, vi ne čujete šta neko priča, već čujete samo ono što vi želite da čujete. Svi mi imamo filter u našoj glavi. Svi mi tražimo informacije koje će nam potvrditi ono u šta već verujemo. Zato će za jedan isti video/predavanje/informaciju neko reći da je neopevana glupost, a neko drugi će ga dizati u nebesa. I hvaliti na sva usta. Isti video, ali dva različita filtera u ljudskom umu čine veliku razliku.
Zato ja ne gledam vesti. Tako da većinu vremena ne znam šta se dešava oko mene, jer sam fokusirana na ono što radim. Jer želim da zaštitim svoj mentalni filter. Zato sam veoma obazriva u vezi toga kako posmatram svet, i kako i čime nadograđujem svoj filter.
3 bonus pitanja:
1) U šta vi verujete?
2) Šta intimno mislite o sebi kad se pogledate u ogledalo?
3) Koje stvari dopuštate da uđu u vaš um?
P. S. Zamislite sebe kako čašom pokušavate da zahvatitite vodu sa okeana. Uzmite makar koficu, da vam se druga deca više ne smeju.
Sandra Svetozarević