U jednom dvadesetčetvoročasovnom ciklusu, sa stanovišta medicine, jedna trećina tog vremena, odnosno 8 sati, treba da bude rezervisano za san kada se naš organizam regeneriše i sprema za početak novog dana. Naravno, svačiji bioritam je različit, pa je i ovo načelo relativno – nekome je i 8 sati malo, dok se neko može solidno odmoriti i tokom npr. 6 sati sna.  Međutim, problem nastaje kada dan postane prekratak za sve naše obaveze i kada nemamo vremena za spavanje…

Zato sam za vas spremila 6 neverovatnih tehnika kako da se naspavate za samo nekoliko sati sna, a kojima su pribegavali neki od najvećih umova! Pročitajte detaljnije u nastavku.

Naši preci su spavali 6 sati

Naši preci su spavali ukupno 6 sati i to podeljeno u dve faze, prva faza od 4 sata, praćena budnom fazom koju su koristili za čitanje, duhovno uzdizanje ili kontemplaciju, pa onda 2 sata sna u drugoj fazi.

Dymaxion – 2 sata sna

Buckminster Fuller je osmislio najefektniju tehniku spavanja koja se sastoji od 30-minutne dremke 4 puta dnevno na svakih 6 sati. Tvrdio je da se nikada bolje ni energičnije nije osećao u svom životu. Nakon dve godine ovakvog rasporeda spavanja, pregledali su ga lekari i ustanovili da je perfektnog zdravstvenog stanja.

Superčovek – 2 sata sna

Ovu tehniku između ostalih su praktikovali Leonardo da Vinči i Salvador Dali. Tehnika se sastoji od dvadesetominutne dremke 6 puta dnevno na svaka četiri sata. Dali je umeo da sedne u krevet sa kašikom u ruci, a da pokraj kreveta stavi metalnu posudu, i svaki put kada bi ispustio kašiku ona bi ga probudila, i u tom stanju između sna i jave su mu se javljale najbolje ideje.

Vinston Čerčil, jedan od najpoznatijih Britanaca se držao ovog rasporeda spavanja. U tom rasporedu imamo 5 sati sna noću, praćenih sa sat ipo sna tokom dana. On je odlazio u krevet u tri ujutru i spavao do osam. Onda je oko podneva spavao još sat i po vremena. Često je govorio, nemojte misliti da ćete završiti manje ako spavate tokom dana, istina je zapravo da ćete postići mnogo više.

Tesla – 2 sata i 20 minuta sna

Jedan od najvećih naučnika koje je planeta ikada videla spavao je svega 2 – 3 sata dnevno. Njegova formula je bila 2 sata sna noću, i oko 20 minuta u toku dana. Bio je u stanju da radi tokom celog perioda noći, a ova tehnika spavanja koju je najčešće praktikovao je kasnije dobila naziv po njemu.

Everyman tehnika – 2 i po sata sna

Ova tehnika se sastoji od sat ipo sna tokom noći i po tri dremke tokom dana od po 20 minuta. Naučnici su dugo istraživali tehnike spavanja kod beba, starijih ljudi i životinja. Ono što su primetili jeste da slonovi praktikuju oko sat vremena sna tokom noći, a u toku dana u pravilnim razmacima odmaraju tri puta po 20 minuta.

Isprobajte koja vam od ovih tehnika najviše odgovara!

Foto izvor: brightside.com

naslovna: pixabay.com

Izvor članka:  portal Mogu ja to sama