Svi smo mi povezani neraskidivim nitima. Linija razdvajanja je samo u umu prosečnih.

Šta želite drugima želite i sebi. Prosečan um se ne raduje uspehu druge osobe, jer misli da onda za njega nema mesta. I da je bogatstvo ograničeno. Prosečan um zavidi. Jer pogrešno misli da nema dovoljno za sve. Ne dozvolite sebi da gajite prosečan um, misli nedostatka i zavidnosti. Jer kako možete očekivati obilje u svakom smislu te reči i verovati za sebe da ste uspešni, ako se iskreno ne radujete zbog uspeha drugih ljudi??

Ako neko želi rasti kao drvo što više može, nikako ne sme sebi dozvoliti da se bavi drugima, sem ako bavljenje drugima nije u njihovoj funkciji uspeha.

Volite i poštujte sebe gajući samo izgrađujuće misli. Onima koji vas ne shvataju, ne ljutite se što nisu na istom stupnju svesti kao vi, jer ni vi niste oduvek znali ono što znate sada.

Za svakog ima dovoljno. Vi ste dovoljno. Ne čekajte neko sutra da biste se počeli voleti. Idealni ste takvi kakvi ste. Naučite voleti sebe uprkos glasu koji vam kaže da niste dovoljno dobri, bogati, lepi, šta god. Biblija nam poručuje volite druge kao same sebe. Naučite sebe prvo voleti kako treba, pa će vam voljenje celog sveta doći prirodno.

I za kraj, ništa što se dešava u vašem životu nije zbog vas. Kad to shvatite biće vam lakša bilo koja povratna reakcija koju dobijete. Ne brinite se, jer zaista nije do vas. Svako misli da radi najbolje sa onim što ima. Stoga, pre nego što pomislite da osudite nekoga probajte da hodate koji kilometar u njegovim cipelama. I najzad, samo gurajte napred ka vašem cilju, ne obazirući se ni levo ni desno, jer za konjima koji prebrzo jure prašina se svakako diže, a to, kao ni lavež pasa, ne treba da nas previše uzbuđuje. Jer k’o što kaže jedan moj mudri prijatelj: “Važno je sačuvati mentalno sebe od projekcija prosečnih i njihovog mulja u kome se valjaju. Ako želite sebi dobro, bez osvrtanja idite napred. I ne bacajte bisere svinjama, da i vas ne prožderu sa njima.”

Autor: Sandra Svetozarević