Požarevački bend ČVRGE (Srbija)  rešio je da nas obraduje sasvim novim mini albumom. “Erotske i neke druge priče”.

U pitanju je totalno osveženje na muzičkoj sceni Srbije. Poput kultne serije “Crno ogledalo” bend “Čvrge” brutalno iskreno, na satiričan način, bez rukavica, daje odraz stvarnosti i problema današnjice.

Album čine numere Selfie, Komšinica, prepev pesme “Mojih pet minuta” na španski jezik i šaljivi intro.

Pesma Selfie, kao što njen naslov implicira, govori o ovoj društvenoj patologiji. Pojava društvenih mreža i sve brži razvoj tehnologije omogućili su nam da vidimo koliko je narcisa među nama, odnosno da narcisoidni pokažu svoje pravo lice. Svi mi imamo narcisoidne tendencije, no problem nastaje kada se ove tendencije pretvore u svoj ekstrem. U redu je da ponekad neko objavi po koji selfi, dajući informaciju svetu da se oseća dobro u svojoj koži. Ali ako osoba konstantno traži potvrdu svoje vrednosti na ovaj način, dokazuje da druge vrednosti i ne poseduje, drugim rečima da je lepa glava, a iznutra prazna.

Ovaj društveni fenomen prozilazi iz dva ozbiljna korena, a to su:

 1. Zanemarivanje duhovnih vrednosti i kvalitetnih intelektualnih sadržaja
 2. i mržnja prema sebi, kompleksi i loša slika o sebi.

Danas su retki ljudi kojima je podjednako bitan duhovni aspekt, kao što je pomama za što boljim izgledom, Ne sporim želju da se dopadnemo drugima i da što bolje izgledamo (koliko je to u našoj moći), što je sasvim legitimno, ali ako smo zadovoljni sobom, ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o Vama?

 

Pesma Komšinica na šaljiv način govori o problemu naratora, koji shvata da njegova komšinica više voli devojke.

Numera Mis cinco minutos  na komičan način predstavlja satanističku mantru većine današenjeg društva, da je masturbacija normalna aktivnost i da to svi rade. Ali to je laž. Iako je masturbacija veoma uobičajena aktivnost među ljudima i nezavisno od toga što je mnogi vide kao siguran način da se oslobode seksualne tenzije, ona nosi veoma ozbiljne posledice:

 1. Na duže staze snižava nivo dopamina, a od nivoa dopamina zavisi motivacija, želja i zadovoljstvo. Zato mnogi posle nekog vremena kažu da se osećaju nekako istrošeno, da nemaju volje za svakodnevne aktivnosti, da nemaju onaj nivo energije koji su imali pre samo nekoliko godina. Ovo opadanje nivoa dopamina je vrlo suptilno, poput pogubnog delovanja kafe na ljudski organizam, i ima zastrašujuće efekte. Ono što Vas je ranije uzbuđivalo ili činilo srećnim više Vas ne uzbuđuje niti čini srećnim, te ste idealan kandidat za depresiju.
 2. Drugo, snižava nivoe testosterona, a to nijedan muškarac ne želi, zar ne?
 3. Treće, podstiče požudu i onemogućava Vas da racionalno razmišljate i da se na pravi način povežete sa svojim partnerom, stoga su muškarci skloniji preljubi/prevari, a kod žena rasplamsava nimfomanske sklonosti. Dakle, izbegavanjem masturbacije čuvate sebe od seksualnih nemoralnosti, čuvate svoju čednost, čekate brak, a ako ste u braku čuvate sebe za bračnog druga.

Ovaj album pored bazičnog ska zvuka koketira i sa drugim žanrovima, kao što su : punk, rock, funky, i reggae.

Bend “Čvrge”  će se u okviru svoje turneje truditi da poseti što više mesta i prezentuju svoj rad, a bend uživo zaista ima šta da ponudi.

Postavku benda čine

 • Danijel Zveky Panić (vokal, trombon)
 • Nikola Lončar (saksofon)
 • Marko Živković (bas gitara)
 • Dušan Radovanović (gitara)
 • Stefan Milenković (gitara)
 • Stojan Arsić (perkusije)
 • Miloš Kostić (bubnjevi)

Photo credit: Božidar V. Nedeljković

Autor: Sandra Svetozarević, urednik portala Prosperiraj