GODINAMA, engleska spisateljica, Filipa Gregori (1954) nosi epitet kraljice istorijskih romana, prevedenih na mnogobrojne jezike, objavljenih u ogromnim tiražima, filmovanih i pretočenih u veoma gledane TV serije. Kod nas je “Laguna” objavila deset njenih knjiga.

1.Bela kraljica

Fascinantan portret jedne od najturbulentnijih epoha u engleskoj istoriji. Priča počinje u ratom razorenoj zemlji 1464. i ispričana je na jedinstven način iz ugla tri različite, ali podjednako nemilosrdne žene koje se bore za krunu.
„Bela kraljica“ je fascinantan portret jedne od najdramatičnijih epoha u engleskoj istoriji. Priča o ljubavi i požudi, zavođenju i prevari, izdaji i ubistvu, ispričana na jedinstven način iz ugla tri različite, ali podjednako nemilosrdne žene – Elizabet Vudvil, Margaret Bofort i Ane Nevil. U svom pohodu na moć, ove tri žene će varati, manipulisati i zavoditi da bi došle na engleski presto. Godina je 1464. i Tjudori još uvek nisu zavladali zemljom, a rat besni oko toga ko će biti zakoniti kralj Engleske. Vodi se ljuta borba između dve strane iste porodice, kuće Jork i kuće Lankaster, a ove tri žene se podjednako očajnički nadmeću za krunu.  Godine 1463. požuda između lankasterske devojke i kralja iz dinastije Jork završava se tajnim venčanjem i novom kraljicom Engleske. Ali, dve žene nisu oduševljene time i zavetuju se da će je smaknuti s prestola.

2. Bela princeza

“Bela princeza” je nastavak serije “Bela kraljica”, zasnovana na petoj knjizi šestodelnog serijala “Rodbinski ratovi” Filipe Gregori i prati život Elizabete od Jorka.

Filipa Gregori je u svojim romanima bila inspirisana ženama koje su preživele izdaje i krvoproliće izazvane dinastičkim sukobima poznatijim kao Ratovi ruža (1455- 1487).
– To je bio period kojim su upravljale žene jer su im muškarci bili odsutni, bolesni ili mrtvi. Mislim da je došlo vreme da vojnu istoriju zamenimo ženskom, mnogo je interesantnija – rekla je Filipa Gregori.

Buran brak između Elizabete od Jorka (Džodi Komer) i kralja Henrija VII (Džejkob Kolins-Levi) zvanično obeležava završetak Rata ruža, ali prava bitka za presto nije ni blizu kraja.

3. Španska princeza

Istorijska drama od osam epizoda, “Španska princeza”, prati Katarinu Aragonsku, prelepu mladu špansku princezu kojoj je obećan engleski presto na rođenju. Ona dolazi u sivu, kišnu Englesku sa svojim veličanstvenim i raznorodnim dvoranima, uključujući dvorsku damu Linu, subsaharsku Afrikanku. Ona postaje princeza od Velsa, ali kada njen muž, princ Artur, iznenada umre, Katarina se plaši da će izgubiti presto. Međutim, tvrdeći da nije imala odnose u braku i da je još uvek nevina, ona se usredsređuje na novog naslednika, harizmatičnog i tvrdoglavog princa Harija, koji će jednog dana vladati kao kralj Henri VIII…