Godina: 1992

Režija: Martin Brest

Uloge: Al Paćino,Kris O Donel,Filip Simor Hofman

Zbog vrednosti koje promoviše preporučujemo Vam da odgledate film “Miris žene”(Scent of a woman). Film, koji je rađen po romanu “Mrak i med” italijanskog autora Đovanija Arpina, je izvanredan spoj jednostavnog , a interesantnog scenarija, i sjajne glume.

Ovo je dirljiva i uzbudljiva priča o prijateljstvu, dilemama, životu …Film govori o siromašnom srednjoškolcu Čarliju Simsu, koji je stipendista na jednoj od najboljih privatnih srednjih škola. On želi da provede praznike sa porodicom u Grešamu, ali kako bi zaradio za kartu prinuđen je da se zaposli. I nalazi posao da se preko vikenda brine o, slepom oficiru u penziji, Frenku Slejdu. O čoveku samo naizgled grubom i hladnom, a u stvari usamljenom i tužnom. I ako u početku njihov odnos izgleda kao nemoguć, između njih se javlja duboko prijateljstvo i međusobna naklonost. Pratimo njihovo putovanje u Njujork, kao i njihov boravak tamo gde oficir Slejd pokusava da se ubije. Film se završava Čarlijevim povratkom u školu, suočavanjem sa velikom moralnom dilemom, da li odati drugare koji su se grubo našalili sa upravnikom škole i time sebi obezbediti upis na Harvard (prikazana odvratnost pokušaja manipulacije od strane upravnika kako bi došao do informacije) ili ostati lojalan i dobar drug. Dalje, film promoviše integritet, hrabrost I karakter. I tera nas da se zapitamo, da li uopšte posedujemo sve ove vrednosti. I koliko danas uopšte košta poštenje? Frenk Slejd(Al Paćino)nas lepo upozorava :”Za amputirani duh nema proteze!”

Momenat koji, takođe, ostavlja bez teksta jeste trenutak kada Frenk Slejd(Al Paćino), i ako slep predivno pleše sa nepoznatom lepoticom. Ova scena je veliki podstrek za sve one koji se nalaze u sličnoj situaciji, i šalje nedvosmislenu poruku da -hendikep ne znači i nemoć.

O dodatnom kvalitetu ovog filma govori i činjenica da je Al Paćino osvojio Oskara za glavnu ulogu, dok je film odneo nagradu za najbolji scenario(Golden Globe 1993).