Dubai je zabavno igralište na Persijskom zalivu, ali nipošto ga nemojte smatrati Vegasom na Bliskom Istoku. Iako ovaj eklektičan grad važi za najopušteniju i najkosmopolitskiju destinaciju u regionu, vi morate da pazite na ponašanje u izvesnoj meri, jer ono što se smatra uobičajenim i normalnim u matičnoj zemlji, u Dubaiju se može smatrati neprikladnim, a u nekim slučajevima čak i ilegalnim ponašanjem. Mnogo stranaca je bačeno u zatvor zbog toga što je nesvesno počinilo krivično delo, jer nisu odradili svoj domaći zadatak pre odlaska u ovaj emirat i upoznali se sa specifičnim pravilima ponašanja. Ne dozvolite da i vi zbog neznanja nepovratno uništite ne samo vaš život, već i živote vama bliskih osoba. Neznanje se skupo plaća. Dubai je divan podsetnik tog starog pravila.

Evo 10 stvari koje definitivno ne biste smeli da uradite kada ste u Dubaiju:
1. Recite ne drogi!
Ujedinjeni arapski emirati su zemlja koja ima nula toleranciju prema drogi. Stoga, recite ne unošenju droge u Dubai. Takođe, pomisao da je nabavite dok ste u emiratima bi trebala da vas napusti. Ovo sve bi trebalo da bude stvar zdravog razuma, pa ipak, svake godine ljudi završe u zatvoru. Uteha je što nije u pitanju smrtna kazna kao u Maleziji, ali su ipak godine u pitanju, godine koje možete potrošiti tako što ćete trunuti u nekom emiratskom zatvoru zbog užasno glupe odluke da se drogirate, i još gluplje odluke da to činite dok ste u Dubaiju. Drugo, ono što je posebno alarmantno i značajno je da su izvesni lekovi, koji su legalni svuda drugde u svetu, zabranjeni u Dubaiju i da se smatraju ilegalnim poput heroina ili kokaina. Tako da postoji rizik da završite u zatvoru, čak i ako imate uz sebe uredno prepisani lek od strane vašeg doktora, ako se ispostavi da se taj lek ili susptanca nalazi na listi zabranjenih supstanci. Prema tome, ako planirate da putujete sa lekovima, obratite se konzulatu ili ministru spolnjih poslova za savet. Dobre informacije o listi zabranjenih droga u Dubaiju možete naći i preko ovih linkova:

http://www.dubaifaqs.com/drugs-dubai.php

http://www.uaeinteract.com/travel/drug.asp

2.Uzdržite se od javnog pokazivanja afekcije!
Javno pokazivanje afekcije smatra se veoma nepristojnim u Dubaiju, zato držite vaše sesije “ljubakanja” potpuno privatnim! Vanbračni seks je zabranjen i nevenčani parovi koji žive zajedno ili dele hotelsku sobu čine prekršaj Pre nekoliko godina britanski par je završio iza rešetaka zbog toga što su imali seks na plaži, ali čak i manji gestovi afekcije mogu vas takođe dovesti u neprliku. Zatvor sledi i za peting, ljubljenje, i za držanje za ruke ukoliko se okarakteriše kao uvredljivo. Uzdržite se čak i dok ste na zadnjem sedištu taksija, i ruke držite mudro k sebi, jer ni zadnje sedište taksija nije dovoljno privatno i postoji rizik da budete uhapšeni,.

3. Homoseksualno ponašanje i feminizirano oblačenje su zabranjeni.

4. Negujte stil odevanja kao da trebate da uđete u naše sudove!
Ukoliko žena nije na plaži ili pored bazena, njena odeća se smatra veoma neprikladnom i nepristojnom i može izazvati veoma negativne reakcije lokalnog stanovništva, ako je uska, providna, iznad kolena, ako se vide stomak, ramena, grudi ili leđa. Donji veš ne bi trebalo da se vidi.U Dubaiju moraju da budu pokrivena ramena i kolena. Ako pokušate da uđete u neki tržni centar, morate biti prikladno obučeni, što znači da ramena i kolena ne smeju da se vide. U suprotnom, biće vam onemogućen ulaz, a uručiće vam i karticu sa uputstvom o primerenom oblačenju. Nije udarac na džep, ali jeste jedna vrsta javnog poniženja. Muškarci ne bi trebalo da nose šorceve ili da pokazuju grudi.

5. Oprezno sa alkoholom!
Iako je Dubai jedna od najliberalnijih lokacija u muslimanskom svetu kad je konzumacija alkohola u pitanju ipak morate da poštujete izvesna pravila, da budete diskretni i da ne pređete granicu, inače možete prouzrokovati sebi veliku nevolju. U Emiratima se alkoholna pića ne mogu kupiti u prodavnicama već samo u free-šopovima i zabranjeno je konzumiranje na javnim mestima, ali je dozvoljeno u restoranima, noćnim klubovima i barovima koji za to imaju licencu. Ne preterujte sa pićem dok ste u Dubaiju, jer se javna opijenost ne toleriše ovde. Jednom kada kročite na ulicu, ako budete delovali i najmanje pijano možete biti kažnjeni. I definitivno, nemojte voziti dok ste pod uticajem alkohola. Vožnja nakon pijenja bilo koje količine alkohola je nezakonita. Dakle, smete piti u Dubaiju, ali je glavno da ne preterujete i da znate svoju granicu.

6. Fotografisanje određenih vladinih i vojnih zgrada je zabranjeno, i posetiocima se savetuje da uvek pre nego što slikaju lokalne stanovnike dobiju njihov izričit pristanak, ovo posebno važi za njihove žene.

7. Tokom ramazanskog posta posetioci ne bi trebalo da jedu, piju ili puše na javnim mestima. Zabranjeni su i glasna muzika i muzika uživo. Mala deca i trudnice/dojilje su izuzete od ovog pravila, ali diskrecija se savetuje.

8. Pazite na svoj jezik!
Pazite šta pričate dok ste u Dubaiju, jer je psovanje u javnosti kažnjivo. Ujedite se za jezik pre nego što kažete neku psovku, i zadržite uvrede, profanost i vulgaran jezik za sebe. I nipošto, ni u kakvim okolnostima, nemojte da vam padne na pamet da bogohulite ili dajete neumesne primedbe protiv islama ili proroka Muhameda.

9. Nema golotinje!
Toples i nudizam nisu dozvoljeni u Dubaiju.

10. Ne koristite levu ruku!
Izbegavajte da koristite levu ruku za uzimanje ili nuđenje hrane u bilo kojoj islamskoj destinaciji. Leva ruka se tradiconalno koristi za “ličnu higijenu” u muslimanskim kulturama, stoga bilo bi uputno da izbegavate da je koristite u izvesnim situacijama. Ne pozdravljajte se ni sa kim levom rukom. Ne otvarajte nikome vrata levom rukom. Nemojte nikome ništa dodavati, a posebno ne hranu, levom rukom. Definitivno ne jedite levom rukom. Smatra se nečistom čak iako ste je upravo oprali antibakterijskim sapunom. S druge strane, u redu je da pijete vašom levom rukom.
Memorišite ova pravila i uživaćete u Dubaiju.