“Sutra je dan obećavanja, utočište lenjosti, sklonište dužnika, melanholično milovanje onog ko pati, bojazan onih nesrećnih. Sutra je laž koja nam prija, kojom se pospešuju morbidna zadovoljstva.” Samael Aun Weor

Bilo je pet vrabaca na ogradi. Četiri vrapca odluči da poleti. Šta mislite koliko je vrabaca ostalo na ogradi¬? Šta kažete? Jedan. Ne dragi moji, na ogradi je ostalo svih pet vrabaca. Kako to? Zato što odlučiti i uraditi nije isto. Koliko ste puta odlučili da ćete nešto učiniti i stavili ste to na papir, ali kako bi dani prolazili, relizacija bi uvek čekala neki srećniji ponedeljak, neko novo sutra, koje nikako da dođe. Sve dok ne budete istinski rešeni da promenite postojeće stanje stvari, odlagaćete ono što ste sebi zacrtali da ćete uraditi. Doneti odluku jeste važno. Imati viziju šta želite i kako to želite da ostvarite, ali ako odmah ne zasučete rukave i ne počnete da radite na ostvarivanju vašeg cilja, sve će ostati isto. Promena se ne može desiti iz Vaše fotelje, dok Vi maštate šta biste voleli da imate i budete. Ostavite se bajki. Odrasli ste! Uspeh nikom od nas neće pasti sa neba. Uspeh se mora zaraditi. Dokle god Vaš san ne budete jeli, spavali i disali, nećete uspeti. Dokle god to što želite-da parafraziram Erika Tomasa(Eric Thomas)-ne budete želeli kao što želite da dišete bićete prosečni. A uspeh je alergičan. Ponavljam, alergičan na prosek. On jedino buja u i razvija se u izuzetnom i fenomenalnom okruženju. Možete pričati do suutra kako želite ovo ili ono, ili kako je za vas došao prelomni trenutak i da ste samim tim nova osoba, ali ako to što kažete nije usklađeno sa vašim postupcima, pričaćete u prazno i delovaćete kao licemer, i sav Vaš integritet izleteće kroz prozor, jer Vaša priča nije usklađena sa slikom. A to će Vas koštati, puno će Vas koštati.

Prema tome, odlučiti i učiniti nije isto, ali odluka jeste veoma bitan sastojak, jer ako ne znate gde ste se uputili, kako ćete stići tamo. Dakle, vizija je veoma važna ali pored odluke da znate gde idete, važno je i svakodnevno činiti male i značajne korake u tom pravcu. Počnite odmah. Nadjačajte težnju da odlažete. Bolji trenutak od ovog ne postoji. Ne čekajte naredni dan, naredni ponedeljak, ili koji drugi dan. Sada je pravi trenutak da promenite svoj život, da učinite prvi korak ka svom cilju. Recite svetu šta nameravate da učinite, ali mu prvo to pokažite. Dela su mnogo vrednija od reči. Zamisao treba početi negovati čim se rodi. Svaka minuta njenog života daje joj veće izglede za preživljavanje. Strah od kritike uzrok je odumiranja većine zamisli, koje nikada nisu doživele fazu planiranja i delovanja. Udahnite duboko i odvojte sada dovoljno vremena da napravite plan koji će Vas odvesti do cilja, i potom delajte po njemu. Računajte na nepredviđene okolnosti, ko što Marfi kaže :”Ono što može da krene loše, krenuće loše.” Naučite da verujete da ćete poštovati rokove, ispuniti ciljeve i odgovoriti obavezama, i pored činjenice da ćete možda malo ili u potpunosti morati da menjate planove. Nužno je da budete fleksibilni i da brzo reagujete. Zapamtite da je posebno važno da se usredredite na to KAKO obavljate stvari, a ne samo da ih obavljate. Budite fokusirani da izuzetno činite male korake, koji će Vas odvesti bliže cilju. Svakodnevni pokušaji da pokažete svoju izuzetnost dovešće Vas do neverovatnog uspeha.


Nemojte biti obeshrabreni težinom zadatka. Svaki zadatak, koji se mora obaviti, na početku izgleda strašnije i teže no što zapravo jeste. Samo Vi ostanite dosledni i radite najbolje što možete. Svaki početak i jeste najteži, zato što pokušavate da savladate gravitaciju ustaljenog načina razmišljanja i starih navika. Ali, vremenom će sve ići lakše, i početna teškoća će zameniti mesto sa entuzijazmom i poletom i ubrzo će Vas i samopouzdanje potražiti, jer ono baš voli kad neko radi na građenju svog integriteta, odnosno na povezanosti slike sa zvukom.
Najzad, odluke sačinjavanju naš život. Minuti se gomilaju u sate, sati u dane, dani u mesece, meseci u godine, godine u decenije i na kraju mi to zovemo život. Zato je bitno kako započinjemo dan, pozitivnim mislima ili ne, sa treningom ili ne, sa kvalitetnim doručkom ili ne. Svako ima pravo da za sebe odluči. Odlučite mudro, jer se sve računa. Iskoristite svaku sekundu, jer se ona nikada ne vraća. Život nema reprizu! Živite svoje snove sada. Dela, ne reči.

“Ono što radiš je toliko glasno, da ne čujem ono što govoriš.” Emerson