Kažu da rukovanje potiče iz viteških vremena. U to doba pružanje slobodne desne ruke viteza, one u kojoj se inače nosi oružje, drugom vitezu pokazivalo je prijateljsku nameru. Da li je izbor desne nastao nakon što je neki proračunati vitez pružio levu, a desnom zamahnuo oružjem u tom trenutku ili ne, zadržao se do današnjih dana i ušao i u pravila bontona. Odraz je ličnosti, kulture i vaspitanja. Rukovanje je mnogo više od pukog pozdravljanja. Ono je, između ostalog, poruka o vašoj ličnosti i nivou pouzdanosti, u odnosu na druge.
U poslu, rukovanje je veoma važno, ponekad čak i presudno, kada nastojite da ostavite što bolji prvi utisak. I mada, u zavisnosti od mnogobrojnih različitih kultura i običaja, ’pravila’ rukovanja variraju, postoje neke opšte odrednice koje bi uvek trebalo imati na umu.

1. Počnite sa usmenim predstavljanjem sebe.
Sinhronizovano sa pružanjem ruke ka sagovorniku, poželite dobar dan i predstavite se. Pozdrav bez reči može učiniti da delujete stidljivo, nervozno ili, čak, prepotentno.

2. Kratko, ali efektno rukovanje.
Prilikom ’poslovnog rukovanja’, obratite pažnju da ono ne traje duže od 3-4 sekunde, kako se ne bi stvorila neprijatna i napeta atmosfera i za vas i za sagovornika. Ipak, iskoristite ovaj kratak period da delujete uverljivo i odlučno. Formula rukovanja glasi: čvrsto stisnite i tri puta protresite.

3. Protresite šaku od lakta.
Ukoliko protresete šaku počevši od ramena, pomerajući gornji deo ruke, a ne samo podlakticu, rizikujete da ’protresete’ i osobu sa kojom se upoznajete.

4. Ne budite nasilni.
Bilo da je reč o rukovanju sa poslovnim partnerom, prijateljem ili osobom koja vam se dopada, pravilo je uvek isto – budite sigurni u svoj stisak ruke, ali ne i previše agresivni. Rukovanje je znak prijateljske otvorenosti, a ne demonstracija fizičke snage.

5. Izbegavajte ’ovlaš’ rukovanje.
U svakodnevnoj komunikaciji, nesiguran i slabašan stisak ruke je jednako loš kao i previše snažan i nasilan, dok u poslovnom svetu, blag stisak odaje znatno lošiji utisak. Pokušajte da pronađete pravu meru između ova dva načina pozdravljanja.

6. Čvrst stisak označava jak karakter čoveka, a prvi utisak o nama drugi ljudi upravo stiču prilikom upoznavanja i rukovanja.

7. Pružite celu šaku, ne samo prste.
Ovaj savet je posebno važan za poslovne žene, koje bi trebalo da budu shvaćene ozbiljno i odlučno, kao i muškarci, u svetu biznisa. U ostalim društvenim kontekstima, pružanje samo prstiju je prihvatljivo, ali u poslovnim dešavanjima vi ste ravnopravne. Niste dama, već poslovni partner.

8. Jedna ruka je bolja nego dve.
Izbegavajte rukovanje pomoću dve šake, uvek je bolje da to učinite jednom rukom, i to desnom. ’Dvoručni pozdrav’ se smatra isuviše nasrtljivim i ličnim, jer izgleda neprirodno kada ljudima koje jedva poznajete ili ne poznajete uopšte, pristupate izuzetno srdačno.

9. Rukovanje sa nekim kome se znoje dlanovi.
Ukoliko pružate šaku nekome ko ima ovaj problem, nemojte istog trenutka vaditi maramicu ili brisati dlanove o odeću, jer će to dodatno osramotiti vašeg sagovornika. Sačekajte trenutak kada vas ne gleda da diskretno obrišete dlanove ili ih kasnije operite.

10. Pričajte duže, nego što traje rukovanje.
Usmeno predstavljanje uvek treba da bude za nekoliko sekundi duže od rukovanja, jer neće stvoriti osećaj neprijatnosti, već će opustiti i vas i sagovornika.

11. Prikrivanje grešaka.
Ako prilikom rukovanja načinite grešku, ne paničite. ’Problem’ uvek možete rešiti udeljivanjem brzog komplimenta ili postavljanjem pitanja osobi preko puta vas.

12. Pružena ruka na pozdrav uvek se mora prihvatiti.

U slučaju da vam neko prvi pruži ruku makar i zbog toga što ne poznaje pravila lepog ponašanja, kulturan čovek ne sme odbiti pozdrav, uvek će primiti ruku koja mu je pružena.

13.Ko kome prvi pruža ruku? Običaj je da dama prva pruži ruku muškarcu sa kojim se rukuje. I za razliku od muškarca nije u obavezi da skida šešir ili rukavice. Starije osobe prve pružaju ruku mlađim.
 Što se tiče rukovanja na poslu-osobe na višim položajima prve pružaju ruku svojim kolegama sa nižih funkcija.
Ako je u pitanju strani državnik-prvi pruža ruku i ženi.

14. Gledajte u oči onoga kome pružate ruku. Prijateljski osmeh, ako je primeren situaciji ne može da šteti. Ruka u visini laktova.

15. Uvek pružite desnu ruku. Ukoliko nešto držite u njoj prebacite u levu. Levu obavezno izvadite iz džepa ako je slobodna.

16. Ako vam ruke nisu čiste, nećete se rukovati, ali ćete se izviniti što su vam ruke prljave ili mokre. Nećete pružiti vašu podlakticu da se rukujete.

17. Skinite sunčane naočari ili ih podignite u kosu. Cigaretu obavezno izvadite iz usta i ukoliko niste u mogućnosti da je bacite pridržite je palcem i kažiprstom sa žarom okrenutim unazad.

18. Ukoliko se u istom trenutku rukuje više osoba to se ne čini odjednom, i ne ukrštaju se ruke. Pri rukovanju više osoba treba paziti da se ruke ne ukrste. Najpre se pozdravljaju žene, a zatim muškarci.

19.Kod rukovanja se ne koriste obe ruke. Stisak sa obe šake rezervisan je za one koji se dobro poznaju baš kao i pružanje leve ruke „od srca“.

20.  Nepristojno je da vam pri rukovanju ruka bude potpuno opružena u laktu. Tada pozdrav deluje hladan, brutalan i na distanci (kao da znači: NE, ne prilazi mi više od toga). Onda se bolje ne rukovati.Stilovi rukovanja:

„Gornja ruka“ – dlan okrenut naniže =  želite pokazati dominaciju. Ovo govori o potrebi za kontrolom, i osećajem nadmoći govori ruka pružena sa dlanom na dole

„Donja ruka“ = dlan okrenut naviše =prepuštanje dominacije, potčinjenost, izvinjenje. Ruka pružena prva, s dlanom na gore ukazuje na poniznost ili servilnost.

Kada oba dlana ostaju u vertikalnom položaju = jednakost.

Za bliskost je potrebno da imate stisak ruke iste jačine .