Rogač je namirnica sa mnoštvom korisnih svojstava, ali nedovoljno korišćena u našoj kuhinji. Ima i lekovito delovanje – inaktivira coli bakterije, a podstiče razvoj korisne bakterijske flore u crevima. Deluje umirujuće na želudačnu i crevnu sluznicu i koristi se za ublažavanje mučnina i prolliva. Bogat je izvor vitamina i minerala, posebno kalcijuma. Koristi se kao prirodni zaslađivač, kao zamena za kakao. Prirodna slatkoća rogača omogućava da se njime odlično zamenjuje kakao i poizvodi kakaa. Mleveni rogač je po boji i ukusu sličan kakau, ali mu je ukus puno blaži pa ga u slatkišima količinski treba puno više nego kakaa u prahu.

Rogač je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe obolele od dijabetesa, migrena, nervoze i sl. Prirodno je sladak, pa je kod pripreme slatkiša od rogača nepotrebno dodavati šećer. Rogač ima mali udeo masti, bogat je pektinom i retko deluje kao alergen. Kalorijska vrednost mu je za 2/3 manja nego čokolade.

Rogač za razliku od čokolade ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i stimulanse. Feniletilamin može imati nepovoljan uticaj na razvoj migrene, porast krvnog pritiska te porast razine glukoze u krvi. Oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcijuma i cinka, minerala koji su važni za zdrave kosti i kožu. Teobromin i kofein, stimulansi prisutni u čokoladi, mogu izazvati alergijske reakcije.

Zanimljiv podatak o rogaču jeste da su njegove semenke u antičko doba služile kao jedinice za meru kod merenja zlata i to: jedna semenka = 1 karat. Razlog za to je što semenke rogača, bez obzira na veličinu i uslove čuvanja, uvek imaju jednaku masu od 0,18 grama.

Smatra se da se Jovan Krstitelj u pustinji hranio plodom rogača, pa je drugi naziv za ovu biljku i hleb Svetog Jovana.

U našim prodavnicama (najčešće onima sa zdravom hranom) rogač možemo naći u obliku brašna. Ima specifičan ukus, a može poslužiti za pripremu ukusnih poslastica umesto čokolade. Sledi vrlo jednostavan recept za zdrav slatkiš, ili slatki namaz koji se vrlo brzo priprema. Izgnječite dve banane sa par kašika brašna od rogača, i mlevenim susamom(u koji ste prethodno sipali malo vode kako biste dobili susasamovu pastu).