Ime filma: Ostrvo
U originalu: Ostrov
Država: Rusija
Jezik: Ruski
Režija: Pavel Lungin
Žanr: Drama

Glumci:
Pjotr Mamonov … otac Anatolij
Viktor Suhorukov … otac Filaret
Dmitri Djužev … otac Jov
Juri Kuznjecov … Tihon

Trajanje: 1h 52 min

Iako ruski film Ostrvo (Остров) reditelja Pavela Lungin-a iz 2006 (proglašen za najbolji ruski film iste godine). godine nije komercijalno ostvarenje, već film o veri i kajanju je izuzetno moćan film. Ovo je priča o ljubavi, kajanju i iskupljenju. Priča o snazi molitve i čistog srca.

Film prikazuje život Anatolija, ložača uglja u usamljenom manastiru, na dalekom severu Rusije, pored Baltičkog mora. Anatolij je za vreme Drugog svetskog rata spašen od strane bratstva manastira, i iz ličnih razloga je ostao pri manastiru da radi prljave poslove za manastir.

Specifičnost glavnog junaka filma je njegovo stalno kajanje za događaj iz mladosti, kao i njegova jurodivost, specifično duhovno stanje kod pojedinih visoko duhovno uznapredovalih pravoslavnih monaha, koja se prikazuje u njihovom čudnom i za običan svet lucidnom životu. Dok je za jedne bio čudak i ludak, za druge je bio čovek posebnih moći, iscelitelj i isterivač zlih duhova. Takva je na primer bila velika ruska svetiteljka  Sveta Ksenija.

Režiser Pavel Lungin je u svom filmu Ostrvo predstavio osobu koja se u prošlim vremenima nazivala jurodivi monah, što se odnosi na svete ljude koji su se neuobičajeno ponašali da bi sakrili od sveta svoju svetost.

Film se odlikuje mirnom, hladnom, i duboko duhovnom atmosferom, iako je izvanredno zanimljiv i vrlo slikovit. I onima koji ne vole spore filmove, film Ostrvo će i te kako držati pažnju. Radnja se, doduše, sporo odvija, ali emocije stalno izbijaju na površinu i samim tim daju dinamiku filmu.