Pre zvona za kraj časa, učenik petog razreda izlazi iz učionice i sudara se sa mnom. Niz lice, kotrljaju mu se krokodilske suze (često pogrešno korišćen tremin, kao i u ovom slučaju).

Zaustavljam dete i pitam: ”Šta se desilo? Zašto plačeš?”

Dečak odgovara kroz jecaj: ”Ne znam šta se desilo. Odgovarao sam istoriju, i nastavnik me je pitao šta je tragedija i ja sam mu rekao da je tragedija kad nekog pregazi auto, i on mi je rekao da sam dobio jedinicu. Ne znam šta sam pogrešno rekao….”

Nastavlja dete kroz suze dok mu nudim maramicu i glumim ozbiljnost a iskreno bilo mi je i pomalo smešno. Ipak, deca su to, pa se tu svašta dešava, mešaju aligatore i gladijatore i svakakva neka čudesa…

No, gospodo, mi smo odrasli, i nama se, mahom, takve stvari ne dešavaju i čine nam se banalnim. Ali, stvari nisu baš tako jednostavne u ovom našem divnom maternjem jeziku. Zamislite jednog stranca koji je odlučio da nauči srpski jezik. I zamislite ga u nekoliko sledećih situacija. Na primer, na pitanje, posle elementarne nepogode, o tome šta se dogodilo dobije odgovor: ”Pao je grad.” Šta bi čovek prvo pomislio – da se, iz nekog razloga, srušilo naselje.

Ili, ako bi, možda, renovirao stan pa mu majstor ponudi da mu napravi luk u zidu, verovatno bi prvo svoju sobu zamislio kao baštu zasađenu lukom.

Primera ima još. Vest u novinama ili na televiziji – Gore gore gore. I šta sad? Da li bi mu palo na pamet da to znači, na engleskom, recimo, there is a fire up there in the woods? Ne verujem.

Pa kako onda rešiti ovaj problem tzv. homonimije (da pojasnimo, školski rečeno, homonimi su reči istog oblika a različitog značenja.)? Jezički čistunci bi se pozvali na četvoroakcenatski sistem, koji je čak i većini našeg stanovništva stran. Znači, nikako. Nakon dužeg boravka ovde, shvatiće sam.

P.S. I još o onim krokodilskim suzama. Kada se za nekog kaže da lije krokodilske suze misli se na lažne suze kojima nešto želi da postigne. Razlog ovome je to što krokodili nikada ne plaču. Oni stalno drže poluotvorene oči koje im zbog toga suze pa to samo tako izgleda, kao da plaču.